Piston.my

Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim Merupakan Pemilik Pertama Hongqi L5

Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim telah mengadakan pertemuan dengan TYT Ouyang Yujing, Duta Besar China, pada pagi ini (12 April), memberi tumpuan kepada hubungan dua hala antara Malaysia dan China dan menangani isu-isu semasa yang melibatkan kedua-dua negara.

Semasa sesi bersemuka, Baginda memberi pandangan mengenai hala tuju hubungan diplomatik antara kedua-dua negara dan menekankan kepentingan mengenal pasti peluang untuk kerjasama yang lebih luas. China memegang pengaruh ekonomi yang ketara di peringkat global dan merupakan rakan dagangan utama bagi Malaysia. Baginda bertitah berharap Malaysia akan memanfaatkan kekuatan uniknya untuk meningkatkan jumlah perdagangan, memupuk pertukaran teknologi dan mengembangkan eksport ke China. Selain itu, beliau menggalakkan peningkatan pelaburan daripada syarikat China di Malaysia, bertujuan untuk mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan untuk rakyat negara.

Dalam detik yang ketara semasa pertemuan itu, Baginda telah dipersembahkan dengan Hongqi L5, sebuah kereta mewah yang dikeluarkan di China, menjadikannya pemilik pertama kereta ini di seluruh dunia. Hongqi L5, yang dikeluarkan oleh FAW Group, mempunyai reka bentuk gaya retro dan digunakan oleh pemimpin tertinggi China untuk majlis-majlis negara dan diplomatik.

Bagi mereka yang mungkin tidak tahu, Hongqi adalah jenama kereta premium China yang dimiliki oleh Kumpulan FAW (First Automobile Works). Ia diasaskan pada tahun 1958, menjadikannya jenama kereta penumpang tertua di China. Hongqi ialah perkataan Cina yang bermaksud “bendera merah.”

L5 kelihatan seperti gabungan “lowrider” tahun 1940-an dan Rolls-Royce moden. Versi baharu ini mengambil inspirasi daripada Rolls-Royce buatan British dan dikatakan lebih menarik dan lebih mahal.

Mereka membuat beberapa kemas kini untuk menjadikan L5 baharu berbeza daripada model 2014. Ia mempunyai gril krom yang lebih tinggi, bumper hadapan baharu dengan lampu berbeza dan gril hitam bawah dengan bahagian krom di tengah. Lampu hadapan gaya retro daripada model lama bercantum dengan baik. L5 mempunyai cat putih dan biru dua warna yang pasti akan menarik perhatian.

Di dalam, L5 mencampurkan gaya lama dan baharu. Papan pemuka mempunyai tiga skrin besar, tetapi stereng hanya mempunyai dua jejari. Walaupun terdapat banyak skrin, Hongqi mengekalkan beberapa butang tradisional pada konsol dan papan pemuka.

Ia dilengkapi dengan enjin pengecas turbo 4.0 liter V8 yang memberikan kuasa maksimum 382hp.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan