Piston.my

Pakar Ekonomi Memberi Amaran Kesan Negatif Kenaikan Harga Bahan Api terhadap Pertumbuhan Ekonomi

Pakar ekonomi Niaz Asadullah memberi amaran terhadap potensi kesan negatif turun naik harga bahan api, termasuk spekulasi peniaga dan jangkaan inflasi, yang boleh menghalang pertumbuhan ekonomi.

Menurut FMT, beliau memberi amaran bahawa sindiket berkuasa mungkin mengeksploitasi ketidaktentuan, menjejaskan kestabilan pasaran, manakala jangkaan inflasi masa depan boleh memberi kesan kepada perbelanjaan pengguna dan pembuatan keputusan pengeluar, menjejaskan kestabilan ekonomi.

Niaz juga menekankan risiko menangguhkan pembaharuan penting jika kerajaan gagal menyesuaikan harga bahan api dengan segera, berpotensi menjejaskan program pro-miskin dan menjejaskan matlamat rangka kerja Madani.

Beliau menekankan keperluan pemotongan subsidi yang disusun dengan teliti untuk memberi masa kepada pengeluar dan pengguna untuk menyesuaikan diri, menggesa kerajaan meningkatkan komunikasi dasar bagi mengelakkan kekeliruan dan panik dalam kalangan rakyat dan pihak berkepentingan industri.

Barjoyai Bardai dari Universiti Sains dan Teknologi Malaysia menyatakan bahawa penolakan spekulasi kerajaan telah menghapuskan ketidakpastian tentang harga bahan api masa depan, memastikan kestabilan untuk pengguna dan pasaran.

Beliau mencadangkan pengekalan dasar subsidi semasa akan memberikan kestabilan kepada semua pengguna, termasuk kumpulan B40, tanpa ancaman kenaikan harga secara mendadak.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan