Piston.my

Michelin Malaysia – Semua Tayar Kami Boleh Digunakan Oleh Kenderaan Elektrik

Michelin Malaysia telah memberi jaminan kepada pasaran bahawa semua tayar dalam portfolionya sesuai untuk kenderaan elektrik (EV). Apa maksudnya? Ia bermaksud anda boleh menggunakan mana-mana tayar mereka pada kenderaan elektrik tanpa sebarang masalah.

Kenapa ini penting? Kenderaan elektrik pada umumnya lebih berat daripada kereta biasa, jadi tayar mengalami tekanan yang berbeza. Beban yang lebih berat bermaksud tayar perlu lebih kuat untuk menahan segala daya yang diletakkan padanya, bahkan semasa berhenti.

Satu perkara lagi, EV mempunyai pecutan yang lebih kuat, dan ini juga menyebabkan tayar mengalami lebih banyak kerosakan.

Dengan permintaan untuk EV semakin meningkat, Michelin menganggap baik untuk mengesahkan pasaran bahawa tayar mereka sentiasa bersedia untuk EV dan dilengkapi dengan teknologi tayar yang tersendiri untuk memberi tawaran nilai terbaik.

Ini bukan perkara baru bagi Michelin, sebenarnya pengeluar tayar ini mempunyai rekod keunggulan yang terbukti dalam memenuhi keperluan prestasi EV, termasuk faktor seperti rintangan bergolek, prestasi jangka panjang, kapasiti beban, dan operasi yang senyap juga. Oleh itu, tayar Michelin menyediakan pemilik EV keseimbangan prestasi, ketahanan, dan nilai terbaik.

Michelin juga mencatatkan prestasi yang luar biasa pada tahun 2023, dengan pendapatan operasi mencapai jumlah tertinggi sepanjang masa sebanyak US$3.85 bilion. Menariknya, sepertiga daripada jumlah itu digunakan semula untuk penyelidikan dan pembangunan tayarnya.

Di Malaysia, pilihan tayar Michelin yang paling popular adalah yang berukuran 18-inci dan lebih besar dalam segmen Kereta Penumpang. Ini telah meningkat dua kali ganda dalam saiz dalam lima tahun terakhir, dan disebabkan oleh populariti yang semakin meningkat bagi SUV di pasaran Malaysia.

Untuk menyokong popularitinya yang semakin meningkat di pasaran Malaysia, Michelin memperluas Pusat Pakar dan saluran pengedaran dan kini mempunyai 211 lokasi di seluruh Malaysia. Ia juga mengesahkan semula komitmennya kepada komuniti pemandu motosikal Malaysia dengan pengenalan tiga model baru, yang anda boleh baca di sini. Selain itu, Michelin juga memperkenalkan rangkaian tayarnya untuk basikal Velo.

Pada intinya, pendekatan global Michelin adalah kelestarian menyeluruh, dengan prinsip People, Profit, and Planet, sebagai prinsip panduan yang akan dicapai pada tahun 2030. Michelin terus memastikan bahawa setiap produk yang diperkenalkan adalah berpusat pada orang, mencipta nilai, dan mampan pada tahun 2024.

A car stirs the soul, a motorbike is the soul. Keshy has been a motoring journalist for over a decade and has written for and founded a number of Malaysian motoring titles including Piston.my, Bikesrepulic.com, Motomalaya.net and other mass media titles.

Artikel Berkaitan