Piston.my

Bentley Continental GT Generasi Keempat Mempunyai Kuasa Hibrid Prestasi Ultra

Mula-mula dilancarkan pada tahun 2002, Continental GT memainkan peranan penting dalam kebangkitan semula Bentley, meningkatkan jualan secara mendadak dan mentakrifkan semula jenama untuk era moden. Diinspirasikan oleh 1952 R Type Continental, Continental GT mengguna pakai elemen reka bentuk utama seperti talian kuasa, haunch dan garis bumbung yang landai. Etos reka bentuk ini menyumbang dengan ketara kepada populariti dan kejayaan jualannya.

Jualan tahunan Continental GT melonjak daripada kira-kira 1,000 kereta kepada lebih 10,000 dalam tempoh empat tahun. Generasi kedua, yang dilancarkan pada 2010, memperkenalkan enjin W12, diikuti dengan pilihan 4.0 liter V8 pada 2012. Generasi ketiga, yang dilancarkan pada 2018, dibina pada platform baharu dengan enjin baharu, suspension, seni bina elektrik, dan reka bentuk dalaman dan luaran yang dikemas kini. Ini menetapkan penanda aras baharu dalam segmen GT mewah.

Memasuki 2024, Bentley bersedia untuk memperkenalkan Continental GT generasi keempat pada bulan Jun dan akan menampilkan rangkaian kuasa Ultra Performance Hibrid. GT baharu ini mempunyai spesifikasi yang mengagumkan dengan 782PS dan 1000Nm tork. Ia menawarkan jarak memandu elektrik sepanjang 80km dan mengekalkan angka pelepasan CO2 di bawah 50 g/km (WLTP), menjadikannya bukan sahaja kereta jalan Bentley yang paling berkuasa dan berkemampuan secara dinamik dalam sejarah 105 tahun jenama itu tetapi juga yang paling mampan.

Continental GT baharu menyepadukan teknologi casis termaju, termasuk pacuan semua roda yang aktif dengan vektor tork, stereng empat roda, Differential Slip Terhad elektronik, kawalan anti-roll aktif elektrik 48V, dan dual-valve dampers. Reka bentuk dan teknologi telah dikemas kini untuk mengekalkan ciri kemewahan dan bahan buatan tangan Bentley.

Sepanjang dua dekad yang lalu, Continental GT telah mencapai pelbagai anugerah, termasuk rekod kelajuan dan kejohanan dalam perlumbaan ketahanan di seluruh dunia. Ia merupakan model Bentley kedua paling popular di seluruh dunia, hanya di belakang Bentayga, dengan satu daripada setiap tiga Bentley dijual sebagai Continental GT. Awal tahun depan, Bentley akan meraikan pengeluaran Continental GT ke-100,000 di Kilang Impian mereka di Crewe, England. Pencapaian ini menggariskan legasi berkekalan dan daya tarikan global Grand Tourer yang ikonik ini.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan