Piston.my

Dua Helikopter Bertembung, 10 Tentera Terkorban

Semasa Latihan Lintas Hormat Sambutan HUT TLDM ke-90, tragedi melanda apabila dua pesawat Tentera Laut Malaysia, HOM (M503-3) dan Fennec (M502-6), bertembung di udara, mengakibatkan kemalangan maut. Insiden yang berlaku kira-kira jam 9:45 pagi ini, menimbulkan gelombang kejutan kepada komuniti tentera laut dan seterusnya.

Menurut laporan POA Barat, perlanggaran berlaku sejurus selepas berlepas dari Padang Sitiawan pada 9:03 pagi. Pesawat HOM terhempas di tangga Stadium TLDM Lumut, manakala pesawat Fennec terjunam ke dalam kolam renang Kompleks Sukan TLDM Lumut.

Respons pantas perkhidmatan kecemasan, termasuk FIRE, 96 HAT, dan Protela, terbukti apabila mereka bergegas ke tempat kejadian dalam usaha menyelamatkan anak kapal yang terlibat. Bagaimanapun, di sebalik usaha mereka, tragisnya disahkan bahawa tiada mangsa yang terselamat dari kedua-dua pesawat.

Kehilangan nyawa telah memberi kesan mendalam kepada Tentera Laut Malaysia, khususnya keluarga dan rakan sekerja mangsa. Anak kapal yang menaiki pesawat HOM (M503-3), terdiri daripada tujuh individu daripada pelbagai pangkat dan peranan dalam Tentera Laut, telah dikenal pasti sebagai:

  • Kdr Muhammad Firdaus bin Ramli TLDM – Skuadron PM 503.
  • Lt Kdr Wan Rezaudeen Kamal bin Wan Zainal Abidin TLDM.
  • Lt Kdr Mohammad Amirulfaris bin Mohamad Marzukhi TLDM.
  • PW II TLR (AQM) Muhammad Faisol bin Tamadun.
  • Tiga individu yang tidak dikenalpasti lagi

Begitu juga, tiga anak kapal yang menaiki Fennec Aircraft (M502-6) telah dikenal pasti sebagai:

  • Kdr Muhamad Amir bin Mohamad TLDM – Skuadron PM 502.
  • Lt Sivasutan a/l Thanjappan TLDM.
  • PW II TMK Mohd Shahrizan bin Mohd Termizi.

Kehilangan anggota tentera yang berdedikasi ini telah membayangi masyarakat TLDM dan negara secara keseluruhannya. Ketika penyiasatan mengenai punca perlanggaran bermula, tumpuan kekal untuk menghormati kenangan mereka yang terkorban dan memberikan sokongan kepada keluarga mereka yang berduka semasa masa sukar ini.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan