Piston.my

Mazda EZ-6 Dilancarkan Untuk Pasaran China – Jarak Pemanduan EV 600km, PHEV 1,000km!

Mazda telah melancarkan EZ-6, menandakan kembalinya sedan mid-size itu ke pasaran China di bawah versi elektrik baharu. Dibangunkan melalui usaha sama Changan Mazda, sedan anggun ini hadir dalam varian elektrik dan plug-in hibrid.

Sambil mengekalkan bahasa reka bentuk tandatangan Kodo, ia memperkenalkan elemen baharu seperti gril bercahaya dan pemegang pintu pop-out. Lampu belakang dan lampu depan membuat perbandingan dengan reka bentuk Jaguar, manakala spoiler aktif  menambah sentuhan sporty. Berukuran 4919mm panjang, 1889mm lebar dan 1483mm tinggi, EZ-6 lebih besar sedikit daripada pendahulunya.

Ia mempunyai roda aero 19-inci, mempunyai bumbung kaca panoramik yang besar dan pintu frameless yang meningkatkan daya tarikan premiumnya. Laporan mencadangkan ia berkongsi platformnya dengan Changan Shenlan SL03 tetapi menawarkan reka bentuk dalaman yang lebih mewah. Walaupun menyimpang daripada tawaran global Mazda, kabin ini mempunyai estetika yang menarik dan diserlahkan oleh konsol tengah “floating.”

Spesifikasi awal mendedahkan bahawa Mazda EZ-6 mempunyai persediaan pacuan roda belakang untuk model elektrik, mencapai pengagihan berat 50:50 yang sempurna dan menggunakan suspensi multi-link di belakang. Pek bateri, walaupun tidak dinyatakan, menawarkan jarak 600km yang mengagumkan (China Light-Duty Vehicle Test Cycle – CLTC). Sementara itu, varian hibrid plug-in boleh meliputi 1,000km dengan gabungan petrol dan rangkaian kuasa elektrik.

Dijadualkan untuk mula dijual di China berikutan penampilan sulungnya di Pameran Motor Beijing, sedan hibrid bersaiz sederhana elektrik/plug-masuk ini tidak dijangka dieksport ke pasaran lain.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan