Piston.my

Empat Bugatti Lagenda Dikait dengan 1MDB Dirampas di Jerman

Keseronokan Motorworld Munich, Jerman, telah dipecahkan oleh serbuan pagi Jumaat ketika penguatkuasaan undang-undang turun ke ruang acara mewah untuk merampas empat hypercar lagenda. Ini bukan kereta biasa anda tetapi sebahagian daripada siri “Les Legendes de Bugatti” yang sangat eksklusif dan masing-masing berharga $12 juta (RM57,234,000) ketika pertama kali memasuki pasaran.

Rembrandt

Serbuan yang dijalankan oleh pegawai dan penyiasat dan dipercayai ada kaitan dengan skandal 1MDB yang terkenal.

Secara khusus, empat Bugatti Veyron yang dirampas mewakili edisi yang jarang ditemui: Rembrandt, Black Bess, Jean-Pierre Wimille dan Meo Constantini, dengan hanya tiga unit setiap satu dihasilkan. Secara keseluruhan, Bugatti menghasilkan hanya 18 kereta dalam siri eksklusif ini, semuanya berasaskan Veyron Grand Sport Vitesse. Walaupun nilai asal mereka adalah sekitar $3 juta setiap satu, nilai semasa mereka sukar untuk ditentukan.

Jean-Pierre Wimille

Pemilikan kereta ini masih menjadi misteri, kerana pihak berkuasa tidak mengatakan apa-apa tentang mendedahkan sebarang butiran. Serbuan itu dilakukan sebagai sebahagian daripada prosiding jenayah yang sedang dijalankan, dan maklumat lanjut tidak tersedia buat masa ini.

Meo Constantini

Nasib kereta besar yang dirampas tidak pasti, tetapi pemilik tidak mungkin dibenarkan menghantarnya ke luar negara, seperti yang dibenarkan dalam kes rampasan sebelum ini yang tidak berkaitan dengan aktiviti jenayah.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan