Piston.my

Mercedes Menghentikan Pembangunkan Platform Baharu untuk EV Mewah

Keputusan Mercedes-Benz untuk menghentikan pembangunan platform generasi akan datang untuk kenderaan elektrik bersaiz sederhana dan besar merupakan langkah strategik dalam usahanya untuk mengurangkan perbelanjaan dalam segmen EV. Ini kerana kelembapan dalam jualan.

Awalnya diumumkan pada tahun 2021, platform MB.EA adalah komponen utama dari strategi Mercedes untuk beralih secara eksklusif kepada EV menjelang 2030. Namun, dengan penjualan EV yang tidak mencapai jangkaan, Mercedes mengambil keputusan untuk menilai semula rancangannya, yang mengakibatkan penghentian pembangunan platform generasi akan datang.

Meskipun platform MB.EA Small masih dalam pembangunan untuk versi elektrik C-Class dan GLC-Class, dan dijadwalkan untuk diperkenalkan tahun depan, platform MB.EA yang lebih besar untuk pengganti model EQE dan EQS telah dibatalkan. Sebagai gantinya, Mercedes akan mengoptimalkan platform EVA2 yang sudah ada untuk model ini dan varian SUV mereka.

Pengganti EQS yang dijadwalkan sekitar tahun 2028 dilaporkan akan menampilkan reka bentuk sedan yang lebih tradisional daripada estetika model EQS semasa.

Meskipun terdapat perubahan dalam strategi ini, Mercedes tetap berkomitmen pada matlamat elektrifikasi yang lebih luas. Pembuat kereta ini masih merancang untuk mengembangkan platform EV lain, termasuk MMA untuk EV kompak dan hibrid, AMG.EA untuk EV berprestasi tinggi dari AMG, dan Van.EA untuk kenderaan komersial ringan elektrik. Saat ini, tidak ada rencana untuk menghentikan pembangunan platform tambahan ini.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan