Piston.my

Pengendali Trak Tunda Telah Mula Menaikkan Harga Akibat Penghapusan Subsidi Diesel

Walaupun dijanjikan bahawa tidak akan ada peningkatan dalam kos sara hidup dan perbelanjaan harian, nampaknya peningkatan harga diesel telah memberikan kesan yang langsung terhadap pasaran.

Beberapa perniagaan telah mula mengeluarkan notis mengenai peningkatan segera dalam harga perkhidmatan mereka.

Salah satu perniagaan tersebut adalah dari industri trak tunda, dengan satu perniagaan berkongsi bahawa perniagaan mereka akan meningkatkan harga perkhidmatan mereka dengan serta-merta kerana mereka tidak layak untuk subsidi.

Semakan oleh kami dengan perniagaan tersebut mendedahkan bahawa menunda kereta di atas trak flatbed dari Ipoh ke Kuala Lumpur sebelum ini berharga RM700 tetapi sekarang berharga RM1,000.

Peningkatan harga dijangka akan memberikan kesan yang lebih luas.

Menurut laporan, lebih dari 300,000 orang dijangka akan mendapat manfaat dari subsidi tetapi jumlah keseluruhan pengguna diesel jauh melebihi itu.

Kerajaan juga telah menggariskan jenis kenderaan yang layak untuk subsidi dan malangnya kenderaan persendirian yang telah didaftarkan untuk digunakan oleh syarikat dan organisasi tidak layak untuk itu, dan itulah kategori di mana beberapa trak tunda tergolong di bawah.

Kenderaan diesel yang telah didaftarkan untuk e-hailing serta van dan bas pelancongan tidak layak untuk subsidi.

Tidak mungkin bahawa mereka yang beroperasi dalam industri ini akan menyerap peningkatan harga. Peningkatan kos ini dengan sedihnya akan diteruskan kepada pengguna yang membayar, secara tidak sengaja menjadikan kehidupan seharian lebih mahal.

A car stirs the soul, a motorbike is the soul. Keshy has been a motoring journalist for over a decade and has written for and founded a number of Malaysian motoring titles including Piston.my, Bikesrepulic.com, Motomalaya.net and other mass media titles.

Artikel Berkaitan