Piston.my

Pasaran Automotif Malaysia Menghadapi Kelembapan

Walaupun TIV (Total Industry Volume) automotif Malaysia memperlihatkan prestasi yang kukuh pada permulaan tahun ini, ramalan pakar menunjukkan yang pasaran akan mengalami kadar pertumbuhan perlahan dalam beberapa bulan akan datang. Lonjakan dalam permintaan dan pembelian semasa musim perayaan telah memberi momentum positif kepada industri pada empat bulan pertama tahun ini, tetapi dijangka akan berkurangan seiring dengan berlalunya tahun 2024.

TIV mencapai puncak tertinggi hampir 800,000 unit pada tahun 2023, mencatat rekod bagi industri automotif Malaysia. Prestasi yang positif berlanjutan pada 2024, dengan peningkatan 8% dalam TIV untuk empat bulan pertama tahun ini (4M24), berbanding dengan tempoh yang sama pada 2023.

Angeline Chin dari TA Research berkaitan prestasi kukuh pada bulan April dengan peningkatan jualan semasa musim perayaan Hari Raya. Walau bagaimanapun, dia meramalkan penurunan dalam jualan pada masa akan datang, dengan pengguna mungkin menjadi lebih berhati-hati, terutamanya dalam pembelian kenderaan elektrik (EV). Walaupun pasaran EV semakin berdaya saing dari segi harga, Chin mengamati kebimbangan dalam kalangan pengguna untuk membuat pembelian, yang mungkin akan mempengaruhi prestasi pasaran secara keseluruhan.

Walaupun ada kelembapan dalam pasaran secara keseluruhan, pemain utama seperti Perodua terus mengekalkan prestasi yang kukuh, memberi sumbangan yang signifikan kepada pasaran. Jualan rekod Perodua pada tahun 2023 dan peningkatan pengeluaran telah memperkuatkan TIV industri.

Pada April 2024, jualan kenderaan penumpang melihat peningkatan yang ketara, sementara jualan kenderaan komersial mengalami penurunan. Trend ini berterusan pada 4M24, dengan peningkatan dalam jualan kenderaan penumpang dan penurunan dalam jualan kenderaan komersial.

Penurunan dalam jualan kenderaan komersial menandakan normalisasi selepas prestasi luar biasa pada tahun-tahun sebelumnya. Walau bagaimanapun, ada kebimbangan tentang kesan AP terbuka untuk import van mewah, terutamanya dengan popularitinya yang meningkat dari China.

Walaupun kelembapan dijangkakan, industri automotif Malaysia kekal teguh, memperkukuh kedudukannya sebagai pasaran kereta kedua terbesar di Asia Tenggara selepas Indonesia. Dengan ekosistem yang pelbagai, sektor automotif Malaysia terus berkembang dalam menghadapi perubahan pilihan pengguna dan dinamik pasaran.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan