Piston.my

Bentley Asia Pasifik Menamatkan Enjin V8 Dari Continental GT, GTC dan Flying Spur

Bentley Motors Asia Pasifik telah mengumumkan persaraan enjin V8 turbo berkembar 4.0 liter generasi semasa daripada model Continental GT, Continental GTC, dan Flying Spur. Keputusan ini memberi kesan kepada beberapa wilayah, termasuk UK, Eropah, MEA, Asia Tenggara, Taiwan, dan Australasia. Penamatan ini sejajar dengan strategi Beyond100 Bentley, yang bertujuan untuk memperkenalkan varian hibrid dalam semua barisan modelnya menjelang 2024. Model hibrid untuk Bentayga dan Flying Spur telah pun diperkenalkan dan mendapat sambutan yang baik.

Enjin V8 pertama kali muncul dalam model S2 Bentley pada tahun 1959, dengan output 180bhp. Enjin V8 generasi semasa, yang diperkenalkan pada 2012, menghasilkan kuasa tiga kali ganda daripada pendahulunya. Sejak pengenalannya, lebih daripada 53,000 model Continental GT, GTC, dan Flying Spur yang berkuasa V8 telah dihasilkan di kilang Bentley di Crewe, England.

Model berenjin V8 terakhir untuk Continental GT, GTC, dan Flying Spur kini boleh didapati di beberapa negara Asia seperti Australia, Indonesia, Malaysia, New Zealand, Singapura, Filipina, Taiwan, dan Vietnam. Pengeluaran akan berakhir tidak lama lagi dengan penghantaran akhir dijadualkan pada bulan Jun. Beberapa unit yang tinggal masih tersedia melalui stok peruncit.

Bentley V8 moden terkenal dengan kuasa dan tork yang mantap, serta bunyi enjin yang tersendiri dan pengurangan pelepasan CO2 berbanding enjin W12. Enjin V8 menghasilkan 550PS dan 770Nm tork pada 2,000 rpm, dengan tork yang dikekalkan sehingga 4,500 rpm. Pengecas turbo berkembar yang digunakan dalam enjin ini memberikan lebih 135bhp seliter, mencapai keseimbangan optimum antara kuasa dan kecekapan.

Pada bulan Jun, Bentley akan memperkenalkan Continental GT generasi keempat baharu, yang akan menjadi model pertama yang menampilkan rangkaian kuasa Ultra Performance Hybrid baharu Bentley. Model baharu ini dijangka menawarkan 782PS dan 1000Nm tork, dengan jarak elektrik sahaja sejauh 80km dan angka CO2 (WLTP) di bawah 50g/km. Continental GT hibrid ini akan menjadi kereta jalan Bentley yang paling berkuasa dan berkemampuan dinamik dalam sejarah 105 tahun syarikat serta yang paling mampan, mengekalkan kemewahan buatan tangan dan bahan berkualiti tinggi yang sinonim dengan Bentley.

Continental GT terbaharu akan dilengkapi dengan teknologi casis termaju, termasuk pacuan semua roda aktif dengan vektor tork, stereng empat roda, Limited Slip Differential elektronik, anti-roll control aktif elektrik 48V, dan dual-valve dampers termaju yang baharu. Reka bentuk baharu dan rangkaian teknologi canggih dalam model ini bertujuan untuk menetapkan penanda aras baharu dalam segmen kenderaan berprestasi mewah moden.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan