Piston.my

WTCA Memperkenalkan GAC AION Y Plus Crossover Elektrik – 204PS, 490km NEDC Jarak Pemanduan

WTCA, anak syarikat Warisan TC Holdings Bhd yang merupakan pengedar eksklusif kenderaan elektrik (EV) GAC AION di Malaysia, telah melancarkan model crossover elektrik mereka yang bernama GAC AION Y Plus 2024 di Malaysia Autoshow 2024 yang diadakan di MAEPS, Serdang.

Varian ini, tersedia dalam varian ‘Elite’ dan ‘Premium’, menandakan langkah pertama WTCA ke dalam pasaran kenderaan elektrik dengan harga bermula dari RM119,800.00 untuk varian ‘Elite’ dan RM135,800.00 untuk varian ‘Premium’. Pengguna Malaysia mempunyai 35 pilihan warna luaran dan dalaman untuk disesuaikan dengan citarasa individu mereka.

Kedua-dua varian Elite dan Premium dilengkapi dengan e-motor yang sama, menghasilkan output kuasa 204PS dan tork 225NM, memberikan prestasi yang menarik dengan masa pecutan 0-100km/j dalam 8.5 saat. Pelbagai mod pemanduan, termasuk mod pemanduan satu pedal ‘i-Pedal’ disertakan untuk meningkatkan keselesaan dan pengalaman pemanduan.

Dari segi reka bentuk luaran, GAC AION Y Plus menggabungkan ciri-ciri SUV dengan elemen kecerdasan berteknologi tinggi. Lampu hadapan LED Angel Wing, lampu belakang LED Skyline through-type, pemegang pintu ‘stow-away’ yang berkuasa, dan sunroof panoramik adalah beberapa ciri yang ditonjolkan dalam kedua-dua varian.

Menyokong platform EV khusus AEP 2.0, GAC AION Y Plus dilengkapi dengan Bateri Magazine 63.2 kWj yang inovatif, memberikan julat sehingga 490km (NEDC) dengan setiap cas penuh. Pengecasan AC dan DC diterima untuk memberikan keselesaan dalam pengecasan.

Dalam kabin, GAC AION Y Plus menawarkan keselesaan dan kemudahan premium yang sesuai dengan gaya hidup bandar. Ciri-ciri seperti tempat duduk pemandu power-adjustable, instrumentasi digital 10.25 inci, dan sistem infotainment skrin sentuh 14.6 inci dengan fungsi Apple CarPlay. Ciri keselamatan termasuk enam beg udara, ABS, VDC, HHC, dan banyak lagi, dengan varian Premium menawarkan keupayaan pemanduan separa autonomi Tahap 2.

WTCA telah mengambil langkah penting dengan menubuhkan rangkaian 21 bilik pameran dan pusat servis baharu di seluruh negara, menunjukkan komitmen mereka terhadap pertumbuhan pasaran EV di Malaysia.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan