Piston.my

Volkswagen akan Memperkenalkan Golf GTI Clubsport di Acara ‘GTI Weekend’

Volkswagen bersiap sedia untuk memperkenalkan model terbaru mereka, Golf GTI Clubsport baharu, di hadapan ribuan pengunjung di ‘Ring Boulevard’ pada hujung minggu ini. Acara ini akan menampilkan penampilan sulung yang menarik bagi model yang dianggap sebagai Golf paling berkuasa dengan pacuan roda hadapan.

Golf GTI Clubsport terbaru ini memperlihatkan reka bentuk bahagian hadapan yang serba baru dengan lampu hadapan LED Plus yang telah diubahsuai. Buat pertama kalinya, logo Volkswagen di bahagian hadapan akan diterangi, menambah elemen yang menarik pada estetika kereta ini. Selain itu, model ini dilengkapi dengan spoiler bumbung belakang yang besar untuk daya turun maksimum dan lampu belakang LED yang dikemas kini. Roda aloi Queenstown 19-inci memberikan sentuhan retro yang mengingatkan kepada roda Detroit klasik daripada Golf GTI generasi kelima. Pembeli juga boleh memilih roda Warmenau 19-inci yang lebih ringan, mengurangkan berat dan mengoptimumkan prestasi.

Di dalamnya, Golf GTI Clubsport menampilkan stereng sport kulit pelbagai fungsi yang baru dibangunkan dan sistem infotainment intuitif untuk memastikan pemandu dapat fokus sepenuhnya pada jalan raya. Kenderaan ini juga dilengkapi dengan pembantu suara baharu, IDA, yang disepadukan dengan teknologi ChatGPT. Dari segi prestasi, enjin pengecas turbo kenderaan ini, yang menghasilkan kuasa dan tork yang mengagumkan, diuruskan oleh differential lock hadapan yang dikawal secara elektronik. Pilihan kawalan casis penyesuaian DCC juga tersedia untuk meningkatkan dinamik pemanduan. Profil pemanduan Khas, yang disesuaikan dengan ciri unik Nürburgring Nordschleife, memastikan prestasi maksimum di trek ikonik tersebut.

Golf GTI Clubsport 24h, yang digunakan oleh Max Kruse Racing dalam perlumbaan 24 jam, mempamerkan potensi penuh model baharu ini. Dibina berdasarkan platform GTI pengeluaran oleh Volkswagen Motorsport, kereta lumba ini dikuasakan oleh enjin pengecas turbo 348PS 2.0 liter yang menggunakan bahan api bioetanol E20 yang dibangunkan oleh Shell. Bahan api ini, dengan 40% komponen boleh diperbaharui, mengurangkan pelepasan CO2 dengan ketara berbanding bahan api bioetanol tradisional.

Dengan kelajuan tertinggi 270km/j, Golf GTI Clubsport 24h memberikan prestasi yang luar biasa. Enjin pengecas turbo yang menjana tork 450Nm dan bahan api E20 yang cekap memastikan output kuasa yang cemerlang. Barisan pemandu yang termasuk pelumba berpengalaman seperti Benny Leuchter dan Johan Kristoffersson, kedua-duanya dengan pencapaian cemerlang di Nürburgring akan menjanjikan aksi yang mendebarkan.

Acara Hujung Minggu GTI juga akan menampilkan unsur nostalgia dengan penyertaan tiga GTI Golf klasik generasi pertama dalam perlumbaan ADAC 24h Classic di trek Eifel. Kereta-kereta dari pasukan KWL Motorsport yang meraikan ulang tahunnya yang ke-45 ini termasuk Golf GTI 16S Oettinger 1981, Golf GTI Kamei 1978 dan Golf GTI 1980 dengan logo ’50 tahun Golf’ akan menambah keseronokan dan kepentingan bersejarah kepada acara tersebut.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan