Piston.my

Premier Sarawak Mencadangkan Tenaga Alternatif Untuk Gantikan Diesel

Premier Sarawak Abang Johari Openg menyarankan kerajaan persekutuan mencari alternatif tenaga mampu milik dan mampan bagi menggantikan penggunaan diesel di seluruh negara. Beliau mencadangkan bahawa alternatif sedemikian boleh menghapuskan pergantungan kepada subsidi diesel yang dibiayai kerajaan.

Abang Johari membuat kenyataan ini selepas Persidangan dan Pameran Hidrogen Hijau Asia Pasifik (APGH) 2024, di mana beliau menekankan sifat tidak mampan subsidi diesel berterusan. “Jika rakyat terus bergantung kepada diesel dan menuntut subsidi apabila harga diesel naik, mereka akan terus meminta subsidi,” katanya.

Menonjolkan potensi hidrogen sebagai alternatif yang berdaya maju, Abang Johari menyeru kerajaan untuk meneroka sumber tenaga inovatif. Beliau menegaskan bahawa Sarawak sedang giat mengejar teknologi hidrogen dan mempersoalkan mengapa negara terus memberi tumpuan kepada diesel. “Mengapa kita masih bercakap tentang diesel sedangkan anda mempunyai hidrogen? Untuk mengurangkan kos hidrogen, kita perlu beralih sepenuhnya daripada menggunakan diesel. Itu penyelesaian yang paling praktikal,” katanya.

Cadangan ini untuk peralihan dalam dasar tenaga ini datang apabila kerajaan persekutuan melaraskan harga diesel. Harga diesel di Semenanjung Malaysia ditetapkan pada RM3.35 seliter. Harga baharu ini akan disemak setiap minggu. Sementara itu, di Sabah, Sarawak dan Labuan, diesel kekal pada kadar subsidi RM2.15 seliter.

Program Budi Madani terus menyokong pemilik kenderaan diesel persendirian, petani berskala kecil, dan pekebun kecil dengan bantuan tunai bulanan RM200. Pendaftaran untuk program subsidi ini bermula pada 28 Mei, dengan kumpulan pertama 30,000 pemilik kenderaan diesel menerima bantuan mereka semalam.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan