Piston.my

SUV Elektrik Neta X Dilancarkan Secara Rasmi di Malaysia – Waranti Seumur Hidup Untuk ‘Early Bird’

Pada Malaysia Autoshow 2024, Neta secara rasmi melancarkan SUV elektrik bateri terbarunya, Neta X, yang hadir dalam empat varian iaitu 400 Comfort, 400 Luxury, 500 Comfort, dan 500 Luxury. Harga bagi varian-varian ini berkisar antara RM119,900 hingga RM139,900, dengan harga tepat akan diumumkan tidak lama lagi.

Neta X dilengkapi dengan motor elektrik tunggal yang dipasang di hadapan, menghasilkan 163PS dan 210Nm tork. Persediaan ini membolehkan SUV ini memecut dari 0 hingga 100km/j dalam masa kurang daripada 9.5 saat dan mencapai kelajuan tertinggi melebihi 150km/j. SUV ini menawarkan dua pilihan bateri: varian 400 menggunakan bateri 52.49 kWh yang memberikan jarak pemanduan sejauh 401km, manakala varian 500 menggunakan bateri 64.14 kWh yang menawarkan jarak pemanduan lebih dari 480km. Masa pengecasan bagi bateri adalah sekitar 9 jam untuk bateri 52.49 kWh dan 11 jam untuk bateri 64.14 kWh menggunakan pengecasan AC. Manakala pengecasan pantas DC dari 30% hingga 80% hanya mengambil masa kira-kira 30 minit.

Reka bentuk Neta X menonjolkan ciri-ciri moden dan aerodinamik, dengan lampu depan LED, lampu ekor, DRL, lampu kabus belakang dan lampu brek lekap tinggi LED. Ia juga mempunyai sunfroof panoramik, rak bumbung dan cermin lipat automatik yang dipanaskan dengan isyarat membelok. Pengelap dengan sensor hujan menambah keselesaan dalam pelbagai keadaan cuaca.

Di dalam, Neta X menampilkan ruang yang luas dan dilengkapi dengan lampu bacaan LED dan lampu petak bagasi.  Bahagian tengah dalam ialah skrin sentuh tengah 15.6 inci yang menyokong Apple CarPlay, navigasi masa nyata dengan perkhidmatan lokasi, kemas kini perisian OTA, kawalan suara, online musik playback dan sambungan Bluetooth. SUV ini juga mempunyai sistem bunyi lapan pembesar suara untuk pengalaman audio premium.

Dari segi keselamatan dan bantuan pemandu, varian Comfort dilengkapi dengan kawalan pelayaran biasa, manakala varian Luxury menambah ciri-ciri seperti amaran perlanggaran ke hadapan, brek kecemasan autonomi (AEB), amaran keluar lorong, bantuan pertukaran lorong dengan pengesanan titik buta, amaran pembukaan pintu, amaran trafik silang belakang, kawalan pelayaran adaptif berkelajuan penuh (ACC), bantuan terus lorong, bantuan kesesakan lalu lintas, intelligent cruise assist, pengecaman tanda trafik, bantuan high beam dan sistem penyimpanan lorong kecemasan.

Neta X ditawarkan dalam lima warna luaran: Pearl White, Sky Grey, Jet Black, Glacier Blue dan Amber Brown, dengan pilihan upholsteri dalaman termasuk coklat atau hitam.

Selain itu, pelanggan yang menempah Neta V akan menerima waranti seumur hidup untuk motor, bateri dan unit kawalan motor (MCU), anugerah melalui Program Kesetiaan Neta bernilai sehingga RM24,300, dan satu tahun pengecasan percuma di mana-mana stesen ChargEV.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan