Piston.my

Sistem H-SOS Hyundai Mungkin Menceroboh Privasi Anda

Dalam Festival Idea 2023 Hyundai Motor Group, satu konsep yang dipanggil “H-SOS” memenangi anugerah gangsa tetapi menimbulkan kebimbangan tentang privasi dan pengawasan berpotensi.

Konsep ini membayangkan kereta yang dilengkapi dengan mikrofon luar yang sentiasa mendengar tanda-tanda kecemasan, seperti jeritan atau letupan. Jika bunyi-bunyi tersebut dikesan, kereta akan mengaktifkan lampu, bahaya, dan hon, merakam persekitaran melalui kamera, dan memberi amaran kepada polis dengan lokasi kereta dan rakaman video.

Walaupun idea ini bertujuan untuk meningkatkan keselamatan awam dengan mencegah jenayah dan kemalangan, pelaksanaannya menimbulkan isu privasi.

Memandangkan kereta moden sudah terhubung ke internet, kebimbangan timbul tentang penyalahgunaan data dan pelanggaran hak privasi. Konsep ini menonjolkan kepentingan perlindungan privasi yang kukuh untuk mengelakkan pengawasan yang tidak diingini oleh kerajaan dan syarikat.

Dengan kemajuan teknologi, mencari keseimbangan yang betul antara inovasi dan perlindungan privasi individu menjadi sangat penting.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan

Archive

Follow us on Facebook

Follow us on YouTube