Piston.my

Aston Martin Vantage Generasi Baharu Akan Dilancarkan Bulan Depan

Pengeluar kereta mewah, Aston Martin, bersiap sedia untuk mendedahkan Vantage generasi seterusnya pada Februari 2024. Syarikat tersebut baru-baru ini mengeluarkan gambar teaser, memberikan gambaran awal kepada peminat kenderaan tentang apa yang boleh diharapkan dari iterasi terkini model ikonik ini.

Mengikut tradisi warisan kaya, Aston Martin memilih untuk mengekalkan nama “Vantage” untuk penggantinya, mengulangi strategi yang digunakan ketika Vantage yang sedang berkhidmat sekarang menggantikan model pendahulunya. Gambar teaser menunjukkan elemen reka bentuk yang berbeza, termasuk sayap dengan lubang pengudaraan yang lebih dalam dihiasi dengan emblem “Aston Martin” ikonik. Perlu diperhatikan, hood clamshell yang terdapat dalam model semasa jelas terhilang, menambahkan rasa misteri kepada pelancaran yang akan datang.

Aston Martin Vantage Midnight Viper

Gambar teaser bagi Vantage baru menunjukkan evolusi reka bentuk, menyelaraskan lampu hadapan dengan estetika DB12, sebuah model yang diperkenalkan pada tahun 2023. Selain itu, grille yang dikemas kini dan lampu belakang yang dibentuk semula dijangkakan menyumbang kepada reka bentuk yang moden. Seperti pendahulunya, Vantage baru akan tersedia dalam konfigurasi coupe dan convertible, yang dikenali sebagai Volante.

Peminat automotif sedang menunggu dengan penuh harapan untuk mendapatkan maklumat mengenai spesifikasi mekanikal Vantage baru. Model semasa dikuasakan oleh enjin V8 turbo 4.0 liter yang dibangunkan oleh Mercedes-AMG, memberikan kuasa mencengangkan sebanyak 503hp kepada roda belakang. Ramalan menunjukkan bahawa Vantage baru mungkin akan melihat peningkatan kuasa, walaupun butiran rasmi belum lagi diumumkan. Penting untuk diingat bahawa Aston Martin telah beralih dari enjin V12, menunjukkan bahawa model baru ini tidak akan menampilkan varian 12-silinder.

Pendedahan besar yang dijadualkan pada 12 Februari menjanjikan tiga dalam satu pendedahan untuk peminat. Selain daripada Vantage baru, Aston Martin akan mendedahkan versi spesifikasi GT3 bagi coupe dan kereta AMR24, yang akan bersaing dalam musim Formula Satu 2024. Langkah ini menunjukkan komitmen Aston Martin untuk mengehadkan prestasi dan inovasi tidak hanya di jalan raya tetapi juga di pentas perlumbaan global.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan