Piston.my

Dinamikjaya Motors Melancarkan BEV Kedua – Kia EV9

Dinamikjaya Motors Sdn Bhd secara rasmi melancarkan Kenderaan Bateri Elektrik (BEV) keduanya di Malaysia di The Exchange TRX. Kia EV9 kini boleh ditempah pada harga bermula RM368,888.00. Pelancaran ini menandakan peristiwa penting dalam dunia automotif, diadakan di destinasi gaya hidup bertaraf dunia di tengah-tengah daerah kewangan antarabangsa Kuala Lumpur, Tun Razak Exchange.

Kia EV9, yang memulakan kerjayanya pada Mac 2023, telah menerima pengiktirafan antarabangsa, memenangi anugerah berprestij seperti 2024 World Car of The Year dan Best of the Best Award dalam kategori Kereta dan Motosikal oleh Red Dot Award: Product Design 2024.

Kia EV9 mencontohi falsafah reka bentuk “Opposites United” Kia, mengimbangi gaya berani dengan keanggunan yang canggih. Bahagian luarnya menampilkan ketenangan kontemporari, dengan “Wajah Harimau Digital” yang menyertakan “Grill Pencahayaan Corak Digital” dinamik dan lampu hadapan menegak untuk penampilan futuristik. Pencahayaan “Peta Bintang” pada lampu nyalaan siang (DRL) dan lampu belakang LED menghasilkan corak animasi, memberikan kenderaan itu rupa yang tersendiri.

Bahagian dalaman EV9 direka untuk keluarga milenium, menekankan ruang, kebolehsuaian, keselesaan dan teknologi canggih. Kabin ini mempunyai jarak roda yang panjang, tali pinggang rendah, dan seni bina kenderaan elektrik rata, menawarkan ruang yang luas dalam konfigurasi enam tempat duduk dan tujuh tempat duduk. Reka bentuk ini menggabungkan bahan kitar semula, mewujudkan persekitaran berkualiti premium dan mesra pengguna.

Papan pemuka panoramik terapung memanjang dari stereng ke tengah kenderaan, menampilkan dua skrin sentuh 12.3 inci dan paparan segmen 5 inci untuk interaksi digital yang lebih baik. Persediaan ini meminimumkan butang fizikal, meningkatkan pengalaman pengguna yang intuitif.

Dibina pada Platform Modular Global Elektrik (E-GMP) Kia, EV9 ialah model Kia kedua berdasarkan platform ini dan yang pertama menampilkan teknologi bateri generasi keempat untuk ketumpatan tenaga yang dipertingkatkan. Pek bateri voltan tinggi 99.8 kWj, dipasangkan dengan dwi motor elektrik, memacukan pacuan semua roda (AWD) EV9, membolehkan ia bergerak sehingga 505km dengan sekali cas. Dengan tork 700Nm dan 380hp, EV9 memberikan pengalaman pemanduan yang mendebarkan dan mampan.

Kia EV9 akan ditampilkan di Pameran Eksklusif Kia dari 12 Jun hingga 16 Jun 2024, di Central Exchange, The Exchange TRX. Acara ini berlangsung setiap hari dari jam 10:00 pagi hingga 10:00 malam, menawarkan pengunjung peluang untuk merasai sendiri kenderaan terobosan ini.

Untuk tempahan atau menjadualkan pandu uji, pelanggan boleh mengunjungi mana-mana bilik pameran Kia atau menempah dalam talian.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan