Piston.my

Proton S70 R3 Bakal Di Perkenalkan Dengan Modifikasi Prestasi

Dalam satu sidang akhbar terkini yang membincangkan Proton S70, Ketua Eksekutif Proton, En Roslan Abdullah, mengesahkan perkembangan penting – iaitu penerokaan versi prestasi R3 untuk Proton S70.

En Roslan menekankan bahawa varian R3 yang berpotensi akan lebih daripada sekadar peningkatan visual, menjauhkan dirinya daripada edisi Proton X50 R3 yang memberi tumpuan kepada estetika. Syarikat ini memberi tumpuan kepada penyampaian pakej prestasi menyeluruh berbanding dengan pembaruan kosmetik.

Beliau juga menyatakan bahawa syarikat, yang tidak hadir dari perlumbaan S1K selama beberapa tahun kerana ketiadaan kereta perlumbaan yang sesuai, melihat potensi dalam Proton S70 untuk kembali ke dalam perlumbaan yang berdaya saing. S70 R3, jika disedari, mungkin akan mengikuti warisan model prestasi terdahulu Proton, terutamanya Satria GTi R3 dan Satria Neo R3, yang terkenal dengan enjin yang ditala, bahan ringan, dan peningkatan prestasi.

Memberi komen mengenai versi Proton S70 R3, En Roslan berkata, “Kami sedang bekerja untuk model R3 S70 dan sedang mempertimbangkan model ini untuk kembali ke S1K. Ini akan mengambil masa kerana kami perlu bekerjasama dengan beberapa pihak berkepentingan untuk memastikan kebolehlaksanaannya.”

“Kami telah menjauh dari perlumbaan S1K selama beberapa tahun sekarang kerana kami tidak mempunyai kereta yang boleh kami gunakan untuk perlumbaan. Dan kami tidak mahu bersaing semata-mata untuk bersaing, tetapi dengan S70, itu mungkin berubah,” katanya.

Proton S70, dengan enjin 3-silinder berjirim turbo 1.5 liter, menghasilkan 150PS dan 226Nm tork yang dipindahkan ke roda hadapan melalui transmisi dwi-kopling 7-kelajuan. Seperti yang kami dapati semasa ujian pandu baru-baru ini, ia juga menawarkan kawalan yang mengagumkan, menjadikannya platform berpotensi untuk kereta pemenang perlumbaan.

Langkah strategik Proton untuk meneroka peningkatan prestasi R3 bagi S70 sejajar dengan komitmennya untuk menyampaikan kenderaan yang tidak hanya kelihatan hebat tetapi juga menawarkan pengalaman pemanduan yang mendebarkan dan dinamik. Potensi kelahiran semula bahagian R3 sebagai pendorong prestasi dengan Proton S70 R3 mempunyai potensi untuk menyala semula kehadiran Proton dalam arena perlumbaan dan menawarkan Proton jalan yang lebih menarik, seperti sebelum ini.

Satria Neo R3, yang diperkenalkan pada tahun 2008, merupakan Proton R3 yang terakhir. Ia menampilkan enjin 1.6 liter berjirim asli, set badan yang lebih bersaing, roda 17 inci, suspensi yang lebih rendah, brek yang dipertingkatkan, tempat duduk Recaro, dan stereng MOMO.

Mungkin tidak terlalu berlebihan untuk mengharapkan peminat Proton dapat menjangkakan peningkatan prestasi serupa untuk S70 R3, menjadikannya tambahan yang dinantikan lama dalam barisan berorientasi prestasi jenama ini.

Jika rancangan ini menjadi kenyataan dan R3 dihidupkan semula sebagai pendorong lebih daripada penambah estetika, peminat juga boleh mengharapkan peningkatan seperti set ekzos penuh, gegelung prestasi, dan peningkatan dalaman seperti tempat duduk bucket dan lain-lain. Masa depan Proton dan R3 kelihatan menarik.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan