Piston.my

Cermin Depan Kenderaan Tiruan Bernilai RM140,200 Dirampas Dalam Serbuan

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDN) telah mengadakan serbuan ke empat premis di Petaling Jaya dan Kepong pada 9 Mei lalu. Serbuan ini dilakukan sebagai tindak balas terhadap aduan yang diterima daripada pemilik tanda dagangan berdaftar dan siasatan awal yang dilakukan oleh pihak berkuasa. Hasil pemeriksaan lanjut ke atas premis-premis tersebut, didapati terdapat 153 cermin depan kenderaan yang disyaki tiruan.

Datuk Azman Adam, Ketua Pengarah Penguatkuasaan di KPDN, menjelaskan bahawa cermin depan kenderaan yang disyaki tiruan tersebut didakwa mempamerkan tanda dagangan secara tidak sah di bawah Akta Cap Dagangan 2019. Nilai keseluruhan cermin depan yang dirampas dianggarkan sebanyak RM140,200. Selain daripada itu, pelbagai dokumen perniagaan juga turut dirampas untuk tujuan siasatan.

Dua lelaki tempatan berusia 20 dan 31 tahun telah ditahan oleh KPDN atas dakwaan terlibat dalam operasi premis tersebut, yang didakwa melanggar peraturan yang dinyatakan dalam Akta 815. Azman menekankan pentingnya pematuhan terhadap peraturan dan memberikan amaran kepada penjual untuk tidak menjual barangan, terutamanya alat ganti kenderaan, tanpa mendapat kelulusan atau kebenaran daripada pemilik tanda dagangan yang sah. Ini kerana tindakan seperti itu boleh membahayakan keselamatan pengguna. Beliau juga menggesa orang ramai untuk mengelakkan menyokong penjualan barangan tiruan secara amnya.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan