Piston.my

Red Bull RB17: Hypercar Trek dengan Prestasi F1

Red Bull, yang terkenal dengan kecemerlangannya dalam Formula 1, akan melancarkan RB17, sebuah hypercar yang hanya untuk trek yang direka oleh jurutera legenda, Adrian Newey. Mengikuti kejayaan Aston Martin Valkyrie, RB17 dijangka menjadi pesaing yang tangguh dengan pembangunan dalaman oleh Red Bull Advanced Technologies (RBAT). Maklumat terkini mengenai projek ini telah diungkapkan dalam podcast ‘Talking Bull’ milik Red Bull.

RB17 akan menampilkan enjin V10 semulajadi yang berputar tinggi tanpa penurunan daya dengan garis merah yang mengagumkan pada 15,000rpm. Dengan 1000bhp dari V10 dan tambahan 200bhp dari motor elektrik, hypercar ini direka untuk menyamai masa pusing Formula 1. Motor elektrik tidak hanya akan meningkatkan daya tetapi juga berfungsi sebagai motor pemula dan membolehkan pemacuan berundur.

Aston Martin Valkyrie

Aerodinamik RB17 akan memainkan peranan penting dalam mencapai prestasi luar biasa. Dilengkapi dengan sistem suspensi aktif, kereta ini akan menghasilkan daya turun yang ketara. Pada 193km/j, ia akan menghasilkan daya turun setara dengan beratnya, mencapai puncak 1700kg pada 241km/j. Suspensi aktif ditentukur untuk menangani variasi beban dinamik ini.

Sistem suspensi aktif RB17 membolehkan fleksibiliti penyusunan untuk memenuhi pelbagai tahap kemahiran. Daya turun kereta dapat disesuaikan, dan imbangan mekanikalnya dapat diselaraskan dengan mudah untuk sesuai dengan gaya pemanduan yang berbeza. Red Bull akan menawarkan sesi latihan simulator untuk membantu pemandu menyesuaikan diri dengan kebolehan RB17.

Dengan sasaran berat yang ditetapkan di bawah 900kg, RB17 bertujuan untuk mencapai nisbah kuasa-ke-berat yang luar biasa. Reka bentuk kokpit tertutup bertujuan untuk selesa menampung dua orang, terutama pemandu yang lebih tinggi, membezakannya dari Valkyrie.

Red Bull merancang untuk mendedahkan model reka bentuk RB17 pada Jun tahun ini, dengan jangkaan pelancaran rasmi di trek pada tahun 2025 semasa hujung minggu Grand Prix Austria. Pengeluaran kereta pelanggan dijadualkan bermula pada tahun berikutnya. Dengan harga anggaran £5 juta (kira-kira RM30 juta) sebelum cukai tempatan, RB17 menawarkan rasa prestasi F1 kepada peminat tanpa rumitnya kelulusan jenis jalan. Pengeluaran akan terhad kepada hanya 50 unit.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan