Piston.my

Lancia Ypsilon EV 2024 Dipratonton Sebelum Debutnya

Perkembalian dinanti dari jenama Lancia yang telah diabaikan telah secara rasmi bermula dengan kemunculan kenderaan elektrik (EV) pengeluar itu, Lancia Ypsilon 2024. Pendedahan ini, yang dijadualkan pada 14 Februari di Milan, memberikan gambaran awal mengenai varian eksklusif EV Limited Edition Cassina, di mana Lancia merancang untuk menghasilkan 1,906 unit yang unik bernombor, sebagai penghormatan kepada tahun penubuhannya.

Walaupun ini adalah pandangan pertama terperinci mengenai Ypsilon, penampilannya tidak sepenuhnya tidak dikenali, kerana sebelum ini telah tersebar maklumat. Berperanan sebagai model peneraju untuk reka bentuk baru Lancia, Ypsilon menampilkan gril calice yang diterangi dan lampu belakang bulat ikonik yang mengingatkan pada Lancia Stratos.

Pada bahagian luaran, ia mempamerkan lampu hadapan berbentuk poligonal yang diletakkan lebih rendah pada bumper depan dan aksen hitam berkilau. Walaupun ada elemen baru ini, Ypsilon berkongsi beberapa persamaan dengan rakan sejawatnya, Peugeot 208 dan Opel Corsa, mengekalkan perkadaran dan rekaan bangunan yang dikenali.

Di dalam, penekanan pada bahan berkualiti tinggi dan elemen reka bentuk yang berbeza bertujuan untuk membangkitkan suasana bilik tamu Itali. Dengan bekerjasama bersama Cassina, jenama perabot Itali premium, Lancia memperkenalkan tempat duduk berlapis beludru dengan motif “cannelloni” yang nostalgik dan konsol tengah bulat yang menyerupai meja kopi.

Ypsilon memperkenalkan sistem hiburan SALA (Sound Air Light Augmentation) dari Lancia dengan paparan dua skrin dan sebuah orb diterangi, berkemungkinan berkhidmat sebagai pembantu maya yang dipertingkatkan AI.

Spesifikasi teknikal masih dirahsiakan, dengan fokus pada reka bentuk luaran dan dalaman. Hanya angka yang disahkan adalah julat WLTP sebanyak 403km dengan sekali cas, menunjukkan penggunaan bateri 54kWh yang berkongsi dengan EV Stellantis bersaiz serupa.

Dalam berkongsi platfom dengan beberapa kenderaan Stellantis lain, Ypsilon kemudiannya akan disertai oleh versi hibrid yang menampilkan enjin tiga silinder turbo 1.2 liter yang hibrid ringan.

Selepas kemunculan pada 14 Februari, Lancia Ypsilon Limited Edition Cassina akan mengembara ke showroom Itali dan boleh ditempah dengan segera serta akan meluaskan pengaruhnya ke pelbagai pasaran Eropah.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan