Piston.my

Lamborghini Memperkenalkan Pelan Neutraliti Karbon Menjelang 2030

Lamborghini telah mengumumkan rancangan untuk mencapai neutraliti karbon sepenuhnya menjelang 2030 dengan strategi Direzione Cor Tauri. Syarikat ini bertujuan mengurangkan pelepasan sektor korporat sebanyak 40% setiap kereta, merangkumi seluruh rangkaian nilai, termasuk kilang pengeluaran Sant’Agata Bolognese.

Strategi ini, dimulakan pada tahun 2023 dengan pelancaran hibrid Revuelto, akan melihat Lamborghini memperkenalkan versi hibrid Urus Super SUV dan sebuah Kenderaan Elektrik Berprestasi Tinggi (HPEV) kedua untuk menggantikan Huracán pada tahun 2024. Menjelang 2025, syarikat ini menetapkan sasaran pengurangan sebanyak 50% dalam pelepasan karbon dari kumpulan kenderaannya.

Dalam langkah penting ke arah kelestarian, Lamborghini merancang untuk melancarkan model penuh elektrik pertamanya, Lanzador, pada tahun 2028, diikuti oleh sebuah Super SUV penuh elektrik pada tahun 2029. Tambahan ini kepada rangkaian dijangka akan menyumbang kepada pengurangan sebanyak 80% dalam pelepasan kumpulan menjelang 2030.

Rouven Mohr, Ketua Pegawai Teknikal di Lamborghini, menyatakan bahawa motor elektrik membuka kemungkinan baharu dari segi dinamik dan pengalaman pemanduan.

Stephan Winkelmann, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif, menggariskan pendekatan holistik strategi Direzione Cor Tauri, menekankan bukan sahaja pendekarbinan kemudahan Sant’Agata Bolognese Lamborghini, tetapi seluruh rangkaian nilai. Beliau menggesa usaha kolektif yang melibatkan individu, syarikat, institusi, dan kerajaan untuk mencapai matlamat kelestarian ini.

Lamborghini memulakan rancangan neutraliti karbon pada tahun 2015, memberi tumpuan kepada bangunan berkesan tenaga dan amalan operasi. Syarikat ini menekankan komitmen kepada kelestarian alam sekitar dan bertujuan untuk memberi inspirasi kepada yang lain untuk mengatasi cabaran-cabaran moden.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan