Piston.my

Audi RS6 Avant GT Wagon Edisi Terhad dengan Warisan Perlumbaan

Audi telah meningkatkan taruhan dengan RS6 Avant GT edisi terhad, sebuah station wagon prestasi tinggi yang menghormati Audi 90 Quattro IMSA GTO ikonik dari penghujung tahun 80-an. RS6 Avant GT berkongsi enjin V8 turbo berganda 4.0 liter 621hp dengan Avant Performance tetapi mempunyai prestasi yang dipertingkatkan, mencapai 100km/j dalam 3.2 saat dan kelajuan tertinggi 305km/j.

Model GT menampilkan ketinggian rendah 10mm, suspension koil yang boleh disesuaikan secara manual, palang penstabil yang lebih tegar, dampers yang boleh disesuaikan secara elektronik tiga hala, dan differential yang dikemas kini dengan lebih banyak kecenderungan belakang. Reka bentuk luaran diilhamkan oleh kereta lumba Audi 90 Quattro IMSA GTO, menampilkan livery lumba Audi merah, putih, dan hitam yang ikonik serta rim 22 inci.

Dihadkan hanya kepada 660 unit di seluruh dunia, RS6 Avant GT menawarkan pengalaman sebahagiannya buatan tangan, dengan pelbagai komponen yang direka oleh pereka dan jurutera Jerman. Hood, fender, bumper, spoiler, suspension, dan pembalut luaran yang diperbuat daripada serat karbon menunjukkan eksklusiviti kenderaan ini. Dalaman mempunyai kelabu hitam dan Alcantara, jahitan merah di tempat duduk, dan kerusi sport baru dengan sandaran karbon.

Audi merancang untuk menghasilkan hanya 85 unit untuk pasaran Amerika Syarikat dan 7 untuk Kanada, menjadikan RS6 Avant GT penambahan yang sangat dicari dan jarang ditemui dalam landskap automotif. Walaupun butiran harga belum diumumkan secara rasmi, jumlah pengeluaran yang terhad menunjukkan permintaan yang kuat untuk station wagon berprestasi tinggi ini.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan