Piston.my

Pagani Huayra Evo R: Pagani Paling Berkuasa Di Dunia

Horacio Pagani, pengasas Pagani Automobili, telah mendedahkan Huayra R Evo yang menakjubkan, merupakan kemuncak dari semangatnya terhadap warisan perlumbaan dan teknologi canggih. Terinspirasi oleh aero yang licin dari kereta lumba IndyCar dan kenangan nostalgia tentang kereta lumba ekor panjang dari masa remajanya, Pagani memulakan perjalanan untuk mencipta sebuah kereta hiper yang mendorong batasan prestasi dan emosi.

Di hati Huayra R Evo terletak enjin V12 HWA 6.0 liter, ditingkatkan dengan teliti untuk menghasilkan 888hp dan 770Nm tork, menjadikannya model Pagani yang paling kuat hingga kini. Dengan peningkatan termasuk ECU yang ditentukur semula, manifold intake baru, dan camshaft, kuasa ini kini dapat mencapai 9,200 RPM, menghantar kuasa ke roda belakang melalui transmisi berurutan enam kelajuan.

Namun, kuasa hanya satu aspek dari kecemerlangan Huayra R Evo. Tubuh panjang yang dihasilkan dengan teliti, 7.5 inci lebih panjang daripada pendahulunya, menyumbang kepada peningkatan daya turun sebanyak 45 peratus yang menakjubkan, memastikan kestabilan dan cengkaman yang tiada tandingannya di trek. Walaupun dengan panel boleh dikeluarkan di penutup enjin untuk melepaskan bunyi V12, kereta itu kekal 21 peratus lebih aerodinamik berkesan, mempamerkan dedikasi Pagani kepada kecemerlangan kejuruteraan.

Inovasi tidak berhenti di situ. Dengan menggunakan teknologi gentian karbon canggih dari Utopia, Huayra R Evo mempunyai peningkatan kekakuan sebanyak 38 peratus sambil mengekalkan berat keseluruhan yang lebih ringan. Casis yang disempurnakan mempunyai damper ‘heave’ baru untuk ketinggian kenderaan yang boleh disesuaikan dan elasto-kinematik yang diperbaiki untuk kawalan yang optimum dalam setiap situasi.

Komitmen Pagani terhadap prestasi sepadan dengan dedikasinya untuk menyediakan pengalaman pemanduan yang tiada tandingannya. Pemilik yang mengambil bahagian dalam program Arte in Pista akan menikmati acara lumba eksklusif di beberapa litar terbaik di dunia, lengkap dengan jurutera litar, analisis data, dan juga ahli fisioterapi dan ahli pemakanan motorsport.

Seperti yang diumumkan sendiri oleh Horacio Pagani, “Huayra R Evo menolak sempadan prestasi dan emosi dengan lebih jauh lagi.” Dengan gabungan warisan perlumbaan dan teknologi termaju, Huayra R Evo berdiri sebagai bukti usaha Pagani yang tidak henti-henti mengejar kecemerlangan automotif.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan