Piston.my

Sony dan Honda Afeela Memperkenalkan Sedan Elektrik Futuristik

Afeela, usaha sama antara Sony dan Honda, memperkenalkan versi yang dikemas kini dari produk pertamanya, sebuah sedan elektrik, di CES 2024. Sedan tersebut, yang masih belum diberi nama, menampilkan reka bentuk yang disemak semula dan butiran powertrain yang lebih spesifik. Ia akan mempunyai sistem pemanduan empat roda dengan motor elektrik 241hp pada setiap gandar dan bateri 91.0 kWh yang mampu mengecas sehingga 150 kW.

Afeela merancang untuk melancarkan sedan tersebut di Amerika Syarikat pada tahun 2026, setelah debut pada tahun 2025. Walaupun pesanan untuk sedan akan dibuka pada tahun 2025, jualan sebenar dijangka bermula pada tahun berikutnya.

Selain dari sedan, Afeela bercadang untuk memperkenalkan dua lagi kenderaan elektrik dalam beberapa tahun akan datang. Pada tahun 2027, sebuah SUV elektrik yang berkait rapat dengan sedan akan diperkenalkan, diikuti oleh model kompak pada tahun 2028. Model-model ini akan berkongsi platform untuk mengurangkan kos dan masa pembangunan.

Model kompak itu, kira-kira saiz sebuah Toyota Corolla, kemungkinan akan berkongsi komponen dengan barisan kenderaan elektrik Honda. Untuk mengekalkan kos rendah, beberapa peralatan dan fungsi mungkin akan dikecualikan dari model kompak tersebut.

Laporan menunjukkan bahawa sedan Afeela akan berharga lebih dari 10 juta yen di Jepun, kira-kira RM318,189.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan