Piston.my

BYD YangWang U8 Akan Membuat Debut Di Pameran Motor Geneva – 1,184hp!

Pameran Motor Geneva yang akan datang pada 26 Februari akan menampilkan YangWang U8 dari BYD, di antara model lain dari jenama Cina tersebut.

BYD bercadang untuk menggunakan Pameran Motor Geneva untuk mengukur reaksi orang ramai terhadap YangWang U8 sebelum mungkin melancarkan jenama mewah itu di Eropah. Walaupun ia bertujuan untuk menempatkan U8 sebagai pesaing kepada kenderaan seperti Land Rover Defender 130, butiran harga untuk pasaran Eropah belum didedahkan.

Di bawah reka bentuk luar yang menarik perhatian, YangWang U8 dikuasakan oleh enjin empat silinder turbo 2.0 liter sebagai penyambung julat untuk bateri 49.05 kWh. Pendorongan disediakan oleh empat motor elektrik yang memberikan output gabungan sebanyak 1,184hp, menawarkan hampir dua kali ganda kuasa Lamborghini Urus. BYD juga akan mempersembahkan teknologi utama jenama YangWang, termasuk Sistem Kawalan Badan Pintar DiSus yang canggih dan platform e⁴ yang menjadi asas SUV tersebut.

Selain itu, BYD akan mempersembahkan produk lain di Pameran Motor Geneva, seperti SUV hibrid plug-in baru Seal U DM-i dan BYD Tang bateri-elektrik yang mempunyai tujuh tempat duduk. Seal U DM-i dijangkakan menjadi penting bagi BYD, terutamanya di pasaran di mana infrastruktur EV masih dalam pembangunan, kerana ia menawarkan julat tanpa kompromi untuk pemandu.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan