Piston.my

Kerajaan Selangor Perluas Inisiatif Penanda Jalan Bercahaya-Dalam-Gelap

Kerajaan Selangor telah mengumumkan rancangan untuk meluaskan inisiatif penandaan jalan bercahaya dalam gelap ke 15 lokasi di seluruh sembilan daerah di negeri tersebut, bertujuan untuk meningkatkan keselamatan pengguna jalan.

Menurut laporan The Star, Izham Hashim, pengerusi jawatankuasa infrastruktur dan pertanian negeri, inisiatif ini akan dilaksanakan secara berperingkat dan dijangkakan akan menghabiskan kira-kira RM900,000 secara keseluruhan. Penanda jalan bersinar dalam gelap ini akan dipasang di jalan-jalan yang tiada lampu jalan, meliputi kira-kira 15km jalan di daerah seperti Sepang, Kuala Langat, dan Petaling.

Inisiatif ini sejajar dengan program ‘Selangor Bercahaya’, yang telah memasang 600 lampu jalan LED di seluruh negeri. Peruntukan tambahan sebanyak RM1.5 juta telah diperuntukkan untuk lampu jalan LED lebih banyak tahun ini untuk meningkatkan lagi keselamatan jalan.

Tetapi dalam catatan media sosialnya, Izham tidak menyebut bila projek tersebut akan dilaksanakan. Inisiatif ini awalnya dicadangkan oleh pengarah daerah Jabatan Kerja Raya (JKR) Hulu Langat, Mohd Zamri Mohamud, dengan tujuan memberikan keterlihatan kepada penunggang basikal yang berjalan di tempat gelap pada waktu malam. Menteri Kerja Raya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi menekankan bahawa cat fosforus berharga RM749 setiap meter persegi, jauh lebih tinggi daripada RM40 setiap meter persegi untuk cat penandaan jalan konvensional.

Kos kesan keberkesanan projek ini telah menimbulkan perdebatan, dengan beberapa mempersoalkan nilai berbanding dengan belanja yang dikeluarkan oleh JKR Hulu Langat.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan