Piston.my

Volvo Mengumumkan Penjenamaan Semula untuk Model EV

Volvo sedang menjalani penyelarasan semula strategik bagi barisan kenderaan elektriknya untuk lebih sepadan dengan konvensyen penamaan model yang akan datang yang terdiri daripada model-model yang hanya menggunakan kuasa elektrik. Bermula pada tahun 2025, usaha penyelarasan semula ini akan menyaksikan XC40 Recharge dikenali semula sebagai EX40, manakala C40 Recharge akan dikenali sebagai EC40.

Inisiatif penyemakan semula ini bertujuan untuk mencipta perbezaan yang lebih jelas antara kenderaan elektrik Volvo dengan varian yang menggunakan petrol. Walaupun nama tradisional XC40 akan kekal tidak berubah bagi versi petrol, nama baru ini akan membawa ketekalan di seluruh barisan elektrik Volvo, sejajar dengan model-model yang akan datang seperti EX30 dan EX90, yang dijadualkan untuk dikeluarkan pada separuh pertama tahun ini.

Walaupun terdapat perubahan nama, tidak akan ada perubahan kepada reka bentuk model EX40 dan EC40, kecuali pengenalan badging baru. EX40 akan mengekalkan reka bentuk SUV subkompak elektriknya yang bersudut, manakala EC40 akan terus menawarkan varian yang bersudut ke bawah. Selain itu, Volvo merancang untuk memperkenalkan satu pakej perisian prestasi baru yang disesuaikan untuk pasaran tertentu.

Penambahbaikan perisian ini bertujuan untuk meningkatkan pengalaman pemanduan dengan meningkatkan kuasa maksimum sebanyak 33hp untuk varian AWD dual-motor dan menyempurnakan pemetaan pedal penunjuk arah bagi tindak balas pedal gas yang lebih responsif. Memasukkan mod pemanduan “Prestasi” akan membuka kuasa maksimum sebanyak 435hp, peningkatan yang ketara daripada 402hp sebelum ini dalam konfigurasi dual-motor. Walaupun pakej perisian ini akan tersedia sebagai peningkatan pilihan bagi pelanggan yang membeli model-model baru tahun 2025, Volvo juga merancang untuk menawarkan pemilik sedia ada model 2024 pilihan untuk membeli dan memuat turun peningkatan tersebut melalui aplikasi Volvo.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan