Piston.my

Nak Tidur dalam Kereta Anda? Ini Beberapa Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Baru-baru ini, satu kejadian tragik berlaku di mana seorang wanita ditemui meninggal dunia di dalam sebuah kereta yang diparkir di Hospital Raja Permaisuri Bainun. Menurut Timbalan Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Yahaya Hassan, wanita tersebut, yang menjaga bapanya yang sedang dirawat di hospital, sedang berehat di tempat duduk belakang dengan tingkap ditutup.

Kes ini telah digolongkan sebagai kematian tiba-tiba menunggu pemeriksaan post-mortem. Seorang pengawal keselamatan di hospital melihat wanita itu di dalam kereta dan menyedari bahawa dia mungkin telah meninggal dunia, yang menyebabkan panggilan kepada pihak berkuasa.

Kejadian malang ini menarik perhatian kepada topik tidur dalam kereta dan pertimbangan keselamatannya yang berkaitan. Adakah selamat untuk tidur dalam kereta dengan tingkap ditutup?

Bertentangan dengan kepercayaan popular, memang selamat untuk tidur dalam kereta dengan tingkap ditutup apabila enjin dimatikan. Kereta tidak kedap udara, membenarkan oksigen masuk ke dalam kenderaan.

Namun, adalah penting untuk berhati-hati apabila tidur dalam kereta dengan enjin berjalan. Menutup tingkap semasa enjin berjalan membawa risiko besar keracunan karbon monoksida.

Karbon monoksida, gas yang tidak berwarna, tidak berbau, dan tidak berasa, dikeluarkan oleh enjin pembakaran dan boleh dengan cepat menggantikan oksigen dalam aliran darah, menyebabkan komplikasi kesihatan yang teruk atau bahkan kematian.

Walaupun kereta moden dilengkapi dengan penukar pemangkin untuk mengurangkan pelepasan karbon monoksida, risiko keracunan masih wujud, terutamanya apabila tidur dalam kenderaan yang berjalan. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk mengekalkan tingkap sedikit terbuka jika tidur dengan enjin berjalan, kecuali keadaan cuaca yang hujan atau kebimbangan keselamatan mengarahkan sebaliknya.

Walau bagaimanapun, jika anda memiliki kenderaan elektrik (EV), anda boleh tidur dalam kenderaan dengan penghawa dingin dihidupkan. Mengapa demikian? Kerana EV tidak mengeluarkan karbon monoksida kerana ia tidak mempunyai enjin pembakaran dalam seperti kenderaan tradisional yang menggunakan petrol. Oleh itu, tidak ada risiko keracunan karbon monoksida semasa tidur dalam EV dengan penghawa dingin dihidupkan. Kebanyakan EV pada hari ini dilengkapi dengan ciri yang dipanggil “Camp Mode” untuk membolehkan anda tidur dengan selesa. Seorang profesor menyatakan di Quora bahawa dia tidur dalam Kia Niro EV-nya selama 10 jam! Malah seorang YouTuber yang dikenali sebagai Bjørn Nyland telah menguji ini dengan tidur dalam pelbagai EV.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan