Piston.my

Zagato Memperkenalkan AGTZ Twin Tail: Penghormatan Kepada Warisan Perlumbaan

Zagato, sebuah syarikat pembinaan kenderaan dari Itali, baru-baru ini mendedahkan produk automotif terbarunya, AGTZ Twin Tail, sebuah versi buatan khas kereta sport Alpine A110 yang dibuat sebagai penghormatan kepada legenda perlumbaan yang dilupakan dari tahun 1960-an. Terhad kepada hanya 19 unit, model eksklusif ini mengambil kesempatan daripada minat semasa dengan supercar ekor-panjang sambil memberi penghormatan kepada warisan perlumbaan sejarah.

Dikenali sebagai “Twin Tail,” kereta istimewa ini mempunyai hulur karbon yang boleh ditanggalkan, membolehkan pemilik bertukar antara siluet ekor-panjang yang menarik dan konfigurasi yang lebih praktikal untuk penggunaan harian dan memudahkan parkir.

Walau bagaimanapun, kepentingan elemen reka bentuk ini melampaui sekadar estetika semata-mata. Ia memberi penghormatan kepada Alpine A220, kereta perlumbaan ekor-panjang yang legendaris yang muncul di trek perlumbaan ikonik 24 Jam Le Mans. Walaupun tidak mencapai aspirasi Le Mans-nya, satu variasi A220 tertentu (chassis 1731) mencapai kejayaan yang ketara selepas bahagian ekornya dilepaskan, cemerlang dalam mendaki bukit dan pelbagai pertandingan, akhirnya memperoleh tempat di podium.

Di samping rawatan belakangnya yang istimewa, AGTZ Twin Tail mempunyai beberapa penambahbaikan lain. Gril dan lampu hadapan direka semula, dilengkapi dengan bukaan belakang baru dan tepi bawah jendela yang terangkat. Selain itu, bumbung mengambil kontur gelembung berganda yang halus, menambah sentuhan anggun kepada profil kereta.

Walaupun spesifikasi prestasi terperinci masih belum didedahkan, masih tidak jelas sama ada enjin 1.8 liter yang sedia ada A110 akan mengalami modifikasi. Walau bagaimanapun, model A110 standard memberikan 252hp, manakala varian yang paling tinggi, A110 R, menghasilkan 297hp yang mengagumkan. CEO Andrea Zagato menekankan bahawa, selaras dengan ethos Zagato, AGTZ Twin Tail direka sebagai gran turismo, memberi keutamaan kepada keselesaan mewah dan prestasi yang dihaluskan berbanding kecergasan perlumbaan yang mentah.

Berharga pada €650,000 (RM3,371,996) dan dengan permintaan melebihi ketersediaan dengan cepat, pembeli bakal digesa untuk mengesahkan pesanan mereka dengan cepat. AGTZ Twin Tail dijadualkan untuk membuat penampilan fizikalnya pada Mei di Tasik Como, Itali, di mana peminat akan berpeluang untuk menyaksikan ciptaan langka dan istimewa ini dalam segala kemegahannya.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan