Piston.my

Lelaki dengan Proton X70 Ditangkap Meminta Sumbangan

Operasi terkini yang dilakukan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk menangani aktiviti meminta sedekah di pasar malam Sri Jaya, Maran, Pahang, telah membongkar seorang lelaki yang menyara dirinya melalui meminta sedekah tetapi memiliki sebuah kenderaan utiliti sport (SUV).

Menurut NST, semasa operasi itu, pegawai agensi telah mengamati seorang lelaki tempatan yang memakai jubah dan memakai taqiyah, melintasi pasar malam dan meminta sumbangan dari orang yang lalu di situ. Penampilannya, bersama dengan tangannya yang kecil, pada mulanya membuat pegawai menganggap bahawa dia mungkin memerlukan bantuan sebenar disebabkan oleh kecacatan fizikal.

Walaupun cubaan oleh pegawai penguatkuasaan untuk berkomunikasi dengan lelaki itu dan memahami tujuan di sebalik memintanya, dia tetap tidak responsif. Diperhatikan bahawa dia kelihatan pekak dan bisu, menambah kepada anggapan tentang kerentanannya.

Apabila diperiksa dengan lebih dekat, pegawai mendapati jumlah wang kertas yang besar di dalam miliknya, yang disyaki adalah hasil sumbangan yang diterimanya dari individu yang simpatik. Walaupun diminta berkali-kali untuk pengenalan diri, lelaki itu tetap sunyi.

Namun, apabila ditekan lebih lanjut, lelaki itu mendedahkan bahawa dia tidak pekak atau bisu tetapi sebaliknya kurang upaya fizikal (OKU), dengan tangan yang tidak normal. Dia mendedahkan bahawa kad pengenalan miliknya disimpan dalam kenderaannya.

Ditemani oleh pegawai jabatan kebajikan, lelaki itu dibawa ke keretanya, di mana didedahkan bahawa dia adalah pemilik sebuah Proton X70 SUV yang premium. Siasatan lanjut mendapati bahawa dia tinggal di Balok, Kuantan, dan sering mengunjungi pasar malam untuk tujuan meminta sedekah.

Juga ditemui bahawa dia telah menerima elaun pekerja OKU dari jabatan kebajikan sejak 2001, berjumlah RM450 sebulan. Lelaki itu mengakui mendapat sekitar RM500 melalui meminta sedekah selama empat hingga enam jam di pasar malam.

Selepas diinterogasi oleh pegawai penguatkuasaan, lelaki itu diberi amaran dan selepas itu dibebaskan. Insiden itu menyorot kompleksiti sekitar aktiviti meminta sedekah dan keperluan untuk penguatkuasaan yang berwaspada untuk menangani kes-kes potensi eksploitasi atau penyalahgunaan simpati.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan