Piston.my

Loke Menekankan Peranan Mavcom dalam Pemantauan Pengendali Lapangan Terbang

Menteri Pengangkutan Anthony Loke telah menekankan peranan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) dalam memastikan pengendali lapangan terbang mengekalkan kemudahan yang mencukupi. Bercakap selepas menandatangani perjanjian operasi baharu antara Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) dan kerajaan, Loke menyatakan bahawa Mavcom memantau pengendali lapangan terbang bagi memastikan pematuhan kepada satu set kriteria berhubung kemudahan dan penyelenggaraan lapangan terbang.

Dia menekankan bahawa pengendali yang mengutip Caj Perkhidmatan Penumpang (PSC) mesti memenuhi kriteria ini dan bahawa Mavcom akan mengambil tindakan terhadap mereka yang tidak.

Loke menangani kebimbangan mengenai kemudahan lapangan terbang berhubung hasil yang dijana melalui PSC, yang disemak pada 13 Mac. Beliau menjelaskan bahawa walaupun tiada kenaikan sebenar dalam PSC, kadar untuk negara Asean dan destinasi antarabangsa telah diseragamkan. Sebelum ini, terdapat kadar yang lebih rendah untuk destinasi dalam Asean. Kadar yang disemak, berkuat kuasa dari 1 Jun hingga 31 Dis, 2026, menetapkan PSC pada RM73 untuk perjalanan antarabangsa dari KLIA dan RM50 dari KLIA2 dan lapangan terbang lain, dengan PSC berlepas domestik kekal pada RM11 di semua lapangan terbang kecuali Lapangan Terbang Antarabangsa Senai.

Menteri itu menekankan bahawa PSC adalah aliran pendapatan utama bagi pengendali untuk menyelenggara dan mengurus lapangan terbang. Dia menekankan kos tinggi yang terlibat dalam membangunkan dan mengendalikan lapangan terbang, termasuk membayar bil dan gaji, dan menyatakan bahawa hasil daripada PSC adalah perlu untuk menyokong keseluruhan ekosistem lapangan terbang.

Loke menyaksikan pemeteraian perjanjian antara MAHB dan kerajaan, melanjutkan operasi MAHB ke atas 39 lapangan terbang dan pelabuhan berlepas dan mendarat singkat (STOLports) sehingga 2069. Beliau menyatakan bahawa MAHB kini mempunyai fleksibiliti untuk melabur dalam pembinaan kapasiti dan menaik taraf lapangan terbang, menangani cabaran seperti kekurangan peruntukan pembangunan daripada kerajaan. Loke menekankan kepentingan peningkatan berkala untuk lapangan terbang yang lebih kecil dalam rangkaian.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan