Piston.my

BMW Mengeluarkan “i” Daripada Model Enjin Pembakaran Dalam Selepas 50 Tahun

Ia sememangnya satu anjakan ketara bagi BMW untuk mengeluarkan ikon “i” dari penghujung nama model enjin pembakaran dalamannya, menandakan berakhirnya tradisi yang bermula sejak awal 1970-an. Pada asalnya menandakan suntikan bahan api, “i” menjadi sinonim dengan barisan BMW, menunjukkan model yang menampilkan teknologi automotif terkini.

Walau bagaimanapun, apabila BMW mengembangkan rangkaiannya untuk memasukkan SUV, roadster dan kenderaan elektrik, kepentingan “i” mula kabur. Dengan pengenalan kereta elektrik, di mana “i” bermaksud “inovasi,” perbezaan antara model petrol dan elektrik menjadi kurang jelas.

2021 BMW 320i Sport

Keputusan untuk memudahkan struktur penamaan dengan menggugurkan “i” daripada model enjin pembakaran dalaman mencerminkan komitmen BMW terhadap kejelasan dan konsistensi. Dengan menggunakan format di mana nombor pertama menunjukkan model dan dua nombor terakhir mewakili enjin, BMW bertujuan untuk menyelaraskan barisannya dan memudahkan pelanggan memahami.

Peralihan akan berlaku secara beransur-ansur, dengan X3 generasi akan datang menjadi yang pertama mengeluarkan “i”, diikuti oleh model lain seperti 1 Series dan mungkin 2 Series Gran Coupe. 7 Series facelift juga mungkin mengalami perubahan ini.

Walaupun keputusan itu mungkin mengecewakan sesetengah peminat yang telah membiasakan diri dengan sebutan “i” selama ini, ia mencerminkan komitmen BMW untuk menyesuaikan identiti jenamanya kepada trend pasaran dan kemajuan teknologi yang berubah.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan