Piston.my

Orang Kanada Ditangkap kerana Didakwa Mencuri Rahsia Perdagangan Tesla

Seorang penduduk Kanada yang tinggal di China telah ditangkap di Amerika Syarikat kerana dilaporkan mencuri rahsia perdagangan daripada pengeluar kereta elektrik terkemuka yang dipercayai Tesla. Klaus Pflugbeil, yang menjalankan perniagaan di China menjual teknologi yang digunakan dalam kenderaan elektrik, ditahan di New York selepas didakwa merancang untuk menjual rahsia yang dicuri untuk menyamar pegawai penguatkuasa undang-undang yang menyamar sebagai ahli perniagaan dari Long Island.

Pflugbeil, bersama rakan kongsi perniagaannya Yilong Shao, dituduh menggunakan rahsia perdagangan daripada syarikat kenderaan elektrik terkemuka yang berpangkalan di A.S. untuk membina perniagaan mereka sendiri. Walaupun pihak pendakwa tidak menamakan Tesla secara eksplisit, kedua-dua Pflugbeil dan Shao adalah bekas pekerja sebuah syarikat Kanada yang diperoleh Tesla pada 2019, yang sesuai dengan perihalan Hibar.

Pflugbeil dijadualkan hadir di mahkamah persekutuan Brooklyn, tetapi Shao masih bebas. Butiran lanjut mengenai kes dan pertuduhan khusus terhadap defendan belum didedahkan oleh pihak pendakwa.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan