Piston.my

Mercedes-Benz Memperkenalkan G-Class Baharu: G550

Mercedes-Benz G-Class baharu mengekalkan semangat kenderaan off-road yang teguh asal dari 1979. Tetapi ia telah dinaik taraf dengan teknologi dan ciri baharu untuk kekal moden. Ia membuka jalan untuk versi elektrik yang dipanggil EQG, yang akan datang lewat tahun ini.

Walaupun ia masih kelihatan berkotak dan lasak, G-Class baharu mempunyai beberapa perubahan moden. Model asas G550 mempunyai enjin 3.0 liter pengecas turbo baharu dengan sedikit rangsangan elektrik, menjadikannya lebih cekap. Ia masih mempunyai kuasa dengan 443hp dan tork 560Nm. Ia bagus untuk off-road, dibantu oleh pacuan semua roda dan lock khas pada roda.

Di dalamnya, terdapat ciri baharu yang dipanggil Kokpit Off-Road yang menunjukkan maklumat luar jalan yang penting pada skrin sentuh besar. Satu lagi ciri hebat ialah “Transparent Hood,” yang membolehkan anda melihat halangan di sekeliling kereta menggunakan kamera.

Untuk keselamatan, G550 dilengkapi dengan kawalan pelayaran adaptif, blind-spot monitoring, dan traffic sign recognition. Dan jika anda meminati kelajuan, terdapat model G63 dengan enjin V-8 yang boleh pecut dari 0 hingga 100km/j dalam masa 4.2 saat sahaja.

Kedua-dua model G550 dan G63 mendapat beberapa kemas kini kecil untuk 2025, seperti pilihan cat baharu dan lampu hadapan yang lebih baik. Anda juga boleh menambah ciri seperti suspension yang dipertingkatkan untuk prestasi yang lebih baik di dalam dan di luar jalan.

Mercedes-Benz masih belum menyatakan berapa harga G-Class baharu itu. Tetapi dengan gabungan keliatan dan sentuhan moden, ia pasti mendapat sambutan hangat peminat di mana-mana.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan