Piston.my

Mclaren Kini Dimiliki Oleh Kerajaan Bahrain

Selepas bertahun-tahun berusaha untuk bertahan, McLaren telah dijual kepada dana kekayaan kedaulatan Bahrain, Mumtalakat. Mumtalakat, yang dulu sudah menjadi pemegang saham terbesar McLaren sebelum ini, kini telah mengambil alih kepemilikan penuh Kumpulan McLaren.

Perubahan dalam pemilikan “menandakan satu landasan penting,” menurut syarikat, dan sepatutnya membantu menyuntik lebih banyak kestabilan ke dalam syarikat selepas beberapa tahun produksi yang tidak stabil dan pemotongan kakitangan.

Syarikat Mclaren telah menghadapi masalah kewangan sejak tahun 2020. Dalam tahun-tahun berikutnya, pembuat kereta ini terpaksa melakukan pemotongan kakitangan sebanyak 1200 orang, menangguhkan sementara pengeluaran, dan menjual kedua-dua ibu pejabatnya dan koleksi warisannya untuk membayar pengeluaran model Artura.

2023-McLaren-Solus GT

“Kami gembira dengan komitmen berterusan Mumtalakat kepada McLaren melalui perjanjian ini,” kata pengerusi eksekutif Kumpulan McLaren, Paul Walsh. “Ini akan membolehkan kami terus menumpukan kepada penyampaian pelan perniagaan jangka panjang kami, termasuk pelaburan dalam produk dan teknologi baru, sambil terus meneroka perkongsian teknikal yang berpotensi dengan rakan industri,” tambah Walsh.

Perasaan beliau disokong oleh Shaikh Abdulla bin Khalifa Al Khalifa, CEO Mumtalakat: “Penyusunan semula ini dan struktur baru yang disederhanakan membentangkan McLaren untuk kejayaan dan membuka jalan strategik, yang termasuk meneroka perkongsian baru untuk meningkatkan pertumbuhan syarikat dalam tahun-tahun mendatang.”

Selain daripada bahagian kereta syarikat yang kini membina model 750S, GTS, dan Artura, Kumpulan McLaren juga memiliki majoriti pegangan dalam McLaren Racing, di mana syarikat ini menggunakan pasukan lumba termasuk Formula 1, IndyCar, Formula E, dan Extreme E.

Walaupun jauh lebih muda daripada kebanyakan pengeluar kereta warisan, McLaren telah menghasilkan kereta-kereta hebat. Dari model F1 dengan tiga tempat duduk kepada model P1 dan Senna, McLaren telah menapakkan dirinya sebagai salah satu yang pengeluar model sport yang terbaik.

A car stirs the soul, a motorbike is the soul. Keshy has been a motoring journalist for over a decade and has written for and founded a number of Malaysian motoring titles including Piston.my, Bikesrepulic.com, Motomalaya.net and other mass media titles.

Artikel Berkaitan