Piston.my

Pro-Net Memperoleh Pembiayaan Sebanyak RM200 Juta Dari CIMB Bank

Dalam satu langkah penting yang memberikan kestabilan untuk pertumbuhan dan penaklukan pasaran, Proton New Energy Technology Sdn Bhd (Pro-Net), anak syarikat sepenuhnya milik Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd, telah mengumumkan bahawa ia telah memperoleh pembiayaan sebanyak RM200 juta dari CIMB Bank Berhad.

Dana tersebut adalah untuk inisiatif mobiliti hijau dan pengimportan serta pengedaran smart #1 EV untuk pasaran Malaysia.

PRO-NET adalah pengimport dan pengedar yang diberi kebenaran eksklusif untuk kenderaan smart di Malaysia dan Thailand, khususnya smart #1 untuk masa ini dengan lebih banyak model dalam perancangan.

Dengan ekosistem menyeluruh yang merangkumi 13 lokasi pengedar, perkhidmatan selepas jualan, serta aplikasi digital yang mesra pengguna yang dikenali sebagai ‘Hello smart’ untuk memberikan akses kepada lebih daripada 70% rangkaian pengecasan awam, PRO-NET menawarkan penyelesaian mobiliti elektrik yang holistik bersama dengan jaminan pelan perkhidmatan pelanggan yang kukuh.

Syarikat ini juga diberi tanggungjawab untuk memenuhi komitmen pengeluar kereta nasional PROTON terhadap agenda kenderaan elektriknya dan dijangka memainkan peranan penting apabila ia memimpin peralihan ke arah pengeluaran Kenderaan Tenaga Baru (NEV) dan pembangunan Lembah Teknologi Tinggi Automotif (AHTV) di Tanjong Malim.

CIMB pula menyediakan pelbagai penyelesaian untuk segmen EV pengguna dengan pengenalan rangkaian penyelidikan yang komprehensif bagi penyelesaian kewangan EVnya untuk menggalakkan penggunaan EV dan menyokong peralihan ke arah mobiliti lestari di seluruh ASEAN. Ini termasuk kadar pembiayaan kenderaan otomatik yang istimewa, perlindungan insurans, dan pelbagai hak istimewa eksklusif lain, memudahkan keperluan pengguna dalam setiap aspek memiliki EV.

A car stirs the soul, a motorbike is the soul. Keshy has been a motoring journalist for over a decade and has written for and founded a number of Malaysian motoring titles including Piston.my, Bikesrepulic.com, Motomalaya.net and other mass media titles.

Artikel Berkaitan