Piston.my

Proton DX Berhasrat Membangkitkan Minat Dalam Pembelajaran STEM Di Kalangan Generasi Muda

Telah hampir setahun sejak Proton DX, pusat digital automotif pertama negara yang menggabungkan teknologi interaktif, rekreasi, dan elemen gaya hidup, dilancarkan.

Dengan matlamat untuk menjadi pusat pembelajaran automotif dan teknologi untuk semua peringkat umur, Proton DX juga ingin membangkitkan minat dalam pembelajaran STEM di kalangan generasi muda.

STEM, yang merujuk kepada Sains, Teknologi, Kejuruteraan, dan Matematik, dianggap sebagai aspek penting dalam pembangunan modal insan bagi Malaysia, dan baru-baru ini menerima peruntukan sebanyak RM100 juta dalam bajet 2024 untuk pemberdayaan STEM. Bajet ini adalah untuk penyelenggaraan dan peningkatan fasiliti sedia ada serta pembelian peralatan.

Bagi menanam minat dan meningkatkan pemahaman dalam bidang STEM, Proton DX, sebuah pembangunan ACO Tech bekerjasama dengan Proton dan China Construction Bank (CCB), mengumumkan ketersediaannya sebagai platform penglibatan komuniti untuk penerokaan STEM.

Pusat ini menjadi tuan rumah untuk Bengkel Kereta Robotik Pelajar bulanan yang bertujuan kepada pelajar sekolah menengah. Dalam bengkel ini, pelajar akan belajar asas pengumpulan dan pemprograman kenderaan autonomi mini mereka sendiri menggunakan platform Arduino.

Lebih daripada 50 belia Malaysia dari seluruh Lembah Klang, termasuk sekumpulan 20 pelajar dari Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Tun Dr. Ismail, telah mengambil bahagian dalam bengkel ini. Pelajar yang menyelesaikan bengkel ini akan menerima sijil dan beg hadiah.

ACO Tech berhasrat untuk berinteraksi dengan sekurang-kurangnya 200 belia Malaysia melalui bengkel ini dan aktiviti STEM yang akan datang menjelang akhir tahun 2024.

Bagi memaksimumkan fasiliti yang ditawarkan, Proton DX juga secara aktif mengalu-alukan kerjasama dari syarikat-syarikat tempatan yang mencari platform untuk menjalankan acara dan bengkel yang mempromosikan kesedaran STEM dan pendidikan di kalangan belia Malaysia. Aktiviti yang dapat memupuk perpaduan di antara komuniti tempatan juga dialu-alukan.

Proton DX juga mengalu-alukan pelawat dari pelbagai peringkat umur untuk melawat pusat ini. Pelawat dapat mempelajari teknologi dan produk ACO Tech, serta mengalami aktiviti menarik yang tersedia di Proton DX seperti Kokpit Virtual, pemanduan virtual di dalam sebuah teater yang dibina khas untuk mengalami mobiliti pintar. Proton DX juga mampu memodelkan pengalaman kokpit virtual yang disesuaikan khas untuk rakan kongsi di pameran perdagangan seperti E-Mobiliti Asia.

Proton DX mempunyai pelan lantai yang tersusun rapi yang membolehkannya menjadi ruang untuk penglibatan komuniti seperti sesi rangkaian dan kelas barista oleh barista tersijil Proton DX sendiri.

Pusat ini, yang terletak di tengah-tengah Kuala Lumpur, mempunyai ruang seluas lebih dari 5,000 kaki persegi yang mampu memuatkan sekitar 40 tetamu dengan selesa pada bila-bila masa, termasuk sebuah ruang lounge VIP peribadi dilengkapi dengan TV 86 inci untuk mesyuarat.

Pusat ini beroperasi setiap hari dari jam 10:00 pagi hingga 10:00 malam dan terletak di aras bawah, Quill City Mall, 1018, Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur.

Untuk acara kerjasama, sekolah, universiti, perniagaan tempatan, dan rakan kongsi yang berpotensi boleh menghubungi melalui protondx@acotech.my atau laman Facebook atau Instagram nya.

A car stirs the soul, a motorbike is the soul. Keshy has been a motoring journalist for over a decade and has written for and founded a number of Malaysian motoring titles including Piston.my, Bikesrepulic.com, Motomalaya.net and other mass media titles.

Artikel Berkaitan