Piston.my

Konsep Pagani Alisea: Penghormatan Cantik kepada Zonda

Pagani Alisea meraikan ulang tahun ke-25 Zonda yang terkenal dengan reka bentuk segar yang dihasilkan oleh pelajar di Istituto Europeo di Design (IED) di Torino. Walaupun Pagani menyumbang, kebanyakan kerja dilakukan oleh pelajar ini, menghasilkan model yang menakjubkan.

Tidak seperti kebanyakan kereta berprestasi tinggi, Alisea mengekalkan perkara yang mudah dengan permukaan licin dan lebih sedikit vents. Ia mengekalkan pendirian Zonda yang luas tetapi mempunyai badan yang lebih panjang sedikit dan duduk lebih rendah ke tanah. Reka bentuk kanopi diilhamkan oleh kereta lumba ketahanan Kumpulan C, memberikannya sentuhan nostalgia. Walaupun ia tetap berpegang kepada intipati Zonda, Alisea memperkenalkan sentuhan moden seperti cermin yang lebih licin dan lampu hadapan yang dikemas kini.

Anjakan reka bentuk ini beralih daripada aerodinamik kompleks model Zonda yang lalu, lebih menyerupai penggayaan Huayra. Walaupun merupakan ciptaan sekali sahaja, unsur-unsur Alisea mungkin menemui jalan mereka ke dalam reka bentuk Pagani masa hadapan, terutamanya untuk pelanggan yang mencari sesuatu yang unik.

 

Pagani mempunyai sejarah membuat model Zonda tersuai untuk pembeli individu, menunjukkan bakat mereka untuk menghidupkan visi istimewa. Memandangkan legasi Zonda terus hidup, Alisea mempamerkan komitmen Pagani untuk menolak had reka bentuk dan ketukangan automotif.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan