Piston.my

Penduduk Kampung Mencadang ‘Jalan Tikus’ di Ladang Bikam sebagai Laluan Alternatif

Penduduk Kampung Baru Palawan dekat Langkap mengemukakan penyelesaian bagi mengurangkan kesesakan lalu lintas di Lebuhraya Utara-Selatan terutama pada musim perayaan. Mereka mencadangkan menggunakan “jalan tikus” (jalan tanah) di Ladang Bikam sebagai laluan alternatif kepada pengguna lebuh raya, seperti dilaporkan oleh The Star.

Lee Kim Chin, 65, yang membantu pemandu meredah jalan tanah Ladang Bikam pada hari keempat Hari Raya Aidilfitri, menonjolkan potensinya untuk memendekkan perjalanan ke Kuala Lumpur. Jelasnya, pengembara hanya perlu menempuh jarak kira-kira tiga kilometer sebelum sampai ke jalan utama di Kuala Bikam, menghala ke selatan.

Lee menyatakan kesediaan penduduk untuk membuka laluan itu, yang biasanya digunakan oleh lori, kenderaan pacuan empat roda dan motosikal, walaupun keadaan muka buminya berpasir dan berbatu.

Seorang lagi penduduk kampung menceritakan bagaimana mereka melihat banyak kenderaan berpatah balik semasa kesesakan dan memutuskan untuk campur tangan. Menggunakan backhoe milik rakan, mereka meratakan laluan dengan pasir, walaupun buat sementara waktu, kerana penyelenggaraan berterusan diperlukan untuk memastikan laluan itu boleh dilalui.

Mereka menegaskan tindakan bantuan penduduk kampung yang mendapat perhatian di media sosial merentasi sempadan kaum dan bermotifkan semangat perpaduan dan muhibah semata-mata. Beliau menekankan kepentingan rakyat Malaysia bersatu untuk menyokong satu sama lain demi kesejahteraan kolektif masyarakat.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan