Piston.my

JPJ Memberi Amaran Terhadap Pembaharuan Cukai Jalan Yang Tidak Diluluskan oleh BJAK

Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ) telah mengeluarkan kenyataan berhubung BJAK Sdn Bhd (BJAK) dan perkhidmatan transaksi pembaharuan cukai jalan yang tidak dibenarkan. Menurut JPJ, iklan BJAK di laman web dan platform media sosialnya berhubung perkhidmatan pembaharuan cukai jalan adalah palsu.

JPJ menegaskan BJAK tidak pernah mendapat kelulusan daripada Kementerian Pengangkutan Malaysia (MOT) atau JPJ untuk menyediakan perkhidmatan pembaharuan cukai jalan kepada orang ramai. Beberapa aduan telah diterima oleh JPJ daripada orang ramai berhubung perkhidmatan BJAK termasuk kes pembaharuan cukai jalan dimulakan melalui laman web BJAK tetapi tempoh sah laku cukai jalan tidak dikemas kini.

BJAK mengiklankan perkhidmatan transaksi dalam talian untuk Lesen Kenderaan Bermotor (LKM) atau cukai jalan, termasuk program cukai jalan percuma. Bagaimanapun, JPJ menjelaskan bahawa tiada integrasi sistem antara sistem JPJ (MySIKAP) dan sistem yang digunakan oleh BJAK. Selain itu, aduan telah diterima mengenai caj tambahan yang dikenakan oleh BJAK semasa urus niaga pembaharuan cukai jalan.

JPJ mengulangi bahawa MOT atau JPJ tidak meluluskan sebarang caj tambahan yang dikenakan oleh BJAK kepada pelanggannya. Orang ramai dinasihatkan memperbaharui cukai jalan mereka melalui saluran rasmi JPJ seperti kaunter JPJ, kiosk, kaunter mudah alih, aplikasi MyJPJ, portal awam JPJ dan platform rakan niaga JPJ seperti Pos Malaysia, MyEG dan PUSPAKOM.

JPJ menegaskan bahawa operasi BJAK berkaitan urus niaga pembaharuan cukai jalan adalah tidak dibenarkan dan memberi amaran kepada orang ramai supaya berhati-hati dengan platform yang menawarkan perkhidmatan pembaharuan cukai jalan tidak sah. Bagi mengelakkan penipuan dan kerugian, orang ramai dinasihatkan merujuk atau menghubungi JPJ untuk mendapatkan maklumat yang tepat.

JPJ memberi jaminan bahawa ia komited untuk memastikan keselamatan dan kesejahteraan orang ramai, terutamanya pelanggannya, dan akan mengambil tindakan yang perlu untuk menangani aktiviti yang tidak dibenarkan seperti BJAK.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan