Piston.my

Jadilah James Bond: Aston Martin Vantage Baharu Kini di Malaysia dengan Harga Bermula dari RM2.37 Juta

Aston Martin secara rasmi melancarkan Aston Martin Vantage baharu di Malaysia. Lelaran terbaharu kereta sukan Aston Martin adalah Vantage terpantas yang pernah dilancarkan dari Gaydon dalam sejarah 74 tahunnya. Vantage baharu menggabungkan kuasa dengan pengendalian setajam pisau cukur dan keseimbangan sempurna dari casis enjin hadapan dan pacuan roda belakang yang ditala.

Di bawah bonet Vantage baru adalah enjin twin-turbo V8 4.0 liter yang diperoleh dari Mercedes, kini diselaraskan untuk menghasilkan kuasa yang mengagumkan sebanyak 665PS, peningkatan yang ketara sebanyak 153PS berbanding dengan pendahulunya dan 800Nm tork. Peningkatan kuasa ini datang dari penyesuaian yang teliti termasuklah camshaft baru, turbo yang lebih besar, dan compression ratio yang diubahsuai. Penukar haba tambahan dan penyejuk minyak yang lebih besar menguruskan suhu dengan lebih berkesan untuk prestasi enjin yang optimum.

Enjin dipadankan dengan transmisi automatik ZF 8-kelajuan, menghantar kuasa ke roda belakang melalui electronic limited-slip differential. Dengan drive ration pendek, Vantage baru mempercepatkan laju, mencapai kelajuan tertinggi 325km/j dan memecut dari 0-100km/j dalam hanya 3.5 saat.

Peningkatan struktur meningkatkan kekerutan Vantage, dengan penyesuaian kepada bahagian bawah badan dan penyeberangan hadapan meningkatkan kekekangan torsi. Penyokong strut yang lebih ringan dan keras serta peningkatan kekerutan belakang meningkatkan kekekalan chassis, membenarkan penyerap hentakan adaptif Bilstein DTX yang baru untuk mengoptimumkan kualiti kawalan dan pemanduan.

Pelarasan perisian meningkatkan mod pengurusan cengkaman, kawalan pelancaran dan stereng kuasa elektronik, menghasilkan pengalaman pemanduan yang dinamik. Sistem brek prestasi tinggi dengan rotor keluli depan 400mm dan rotor belakang 360mm memastikan kuasa berhenti yang tepat. Brek seramik karbon boleh didapati sebagai pilihan untuk kecekapan yang lebih baik.

Di dalam, kabin Vantage adalah bersih dan luas, dengan tempat duduk yang selesa dan memberi sokongan. Ciri-ciri standard termasuk sistem audio 11 pembesar suara, manakala peminat boleh menaik taraf ke sistem Bowers & Wilkins dengan 15 pembesar suara dan 1,170W kuasa.

Vantage membanggakan sistem infotainment terkini Aston Martin dengan skrin sentuh 10.25-inci dan penyambungan dalam talian. Navigasi yang dipertingkatkan dengan kemas kini lalu lintas dan laluan dinamik memastikan perjalanan yang cekap. Apple CarPlay tanpa wayar disokong untuk integrasi telefon pintar yang lancar.

Pemilik boleh berinteraksi dengan Vantage mereka melalui aplikasi Aston Martin, menawarkan ciri-ciri seperti pemantauan kenderaan dan penjejakan lokasi. Aplikasi ini percuma untuk tiga tahun pertama, meningkatkan pengalaman memiliki.

Aston Martin Vantage baharu kini boleh ditempah di Malaysia, dengan harga bermula dari RM2.37 juta, termasuk duti, cukai tapi sebelum pilihan dan penyesuaian. Harga retail termasuk jaminan kilang selama tiga tahun, yang mana pelanggan boleh memilih untuk melanjutkan untuk menikmati perlindungan sehingga 20 tahun. Ini melengkapkan pengalaman pemilikan Aston Martin dengan perlindungan seumur hidup kenderaan untuk ketenangan fikiran sepenuhnya, tertakluk pada terma dan syarat.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan