Piston.my

Kia Memperkenalkan SUV EV Kompak EV3 Baharu – 201hp, 600km Jarak Pemanduan

Kia telah secara rasmi memperkenalkan Kia EV3, SUV elektrik kompak terbaru mereka yang menggabungkan reka bentuk ganas, teknologi canggih, dan ciri-ciri terobosan. Model ini diinspirasikan oleh SUV EV9 yang lebih besar bertujuan untuk menawarkan pengalaman unik dalam segmen SUV elektrik.

Kia EV3 menggunakan reka bentuk ‘Opposites United’ yang menggabungkan unsur alam semula jadi dengan kemodenan. Bahagian hadapan kenderaan ini menampilkan lampu depan menegak dan logo Kia yang diterangi yang memberikan rupa yang yakin dan luas. Profil EV3 memancarkan kekuatan dan ketangkasan dengan garis bumbung yang anggun yang beralih ke pintu belakang gaya hatchback. Di bahagian belakang, garisan trim hitam tebal dan lampu belakang geometri yang dipermudahkan menambah elemen futuristik pada kenderaan ini.

EV3 tersedia dalam sembilan warna badan, termasuk Aventurine Green dan Terracotta yang eksklusif. Barisan EV3 GT menambah penampilan lasak dengan trim bahagian bawah badan yang kontras dan elemen reka bentuk yang lebih sporty.

Di dalam, EV3 menawarkan kabin yang luas untuk lima orang, dengan penekanan pada keselesaan dan fungsi. Konsol tengah menampilkan meja gelangsar dan ruang penyimpanan, manakala paparan skrin lebar hampir 30 inci menyediakan operasi sentuhan lancar untuk kawalan iklim, hiburan, dan navigasi. Bahan dalaman yang digunakan diilhamkan oleh unsur alam semula jadi dan dibuat daripada bahan mampan.

EV3 dibina di atas Platform Modular Global Elektrik (E-GMP) Kia dan ditawarkan dalam dua varian, Standard dan Jarak Jauh, dengan bateri masing-masing berkapasiti 58.3kWh dan 81.4kWh. Kedua-dua model ini mempunyai motor elektrik berkuasa 201hp dan boleh pecut dari 0 hingga 100km/j dalam masa 7.5 saat dan mencapai kelajuan maksimum 170km/j. Varian Jarak Jauh menawarkan jarak pemanduan sehingga 600km (WLTP), dengan kemampuan pengecasan pantas yang boleh mengisi bateri dari 10% hingga 80% dalam kira-kira 31 minit.

EV3 dilengkapi dengan pelbagai sistem bantuan keselamatan dan bantuan pemanduan canggih, termasuk Electric Dynamic Torque Vectoring Control (eDTVC), Bantuan Mengelak Perlanggaran Hadapan, dan Remote Smart Parking Assist. Head-up Display (HUD) 12-inci memberikan maklumat penting pada cermin depan dan mengurangkan gangguan untuk pemandu. Teknologi brek regeneratif i-Pedal 3.0 Kia membolehkan pemanduan satu pedal untuk kecekapan tenaga maksimum.

EV3 menawarkan pelbagai ciri connectivity dan hiburan, termasuk perkhidmatan Streaming Premium Kia dan permainan in-car arcade. Sistem audio Harman Kardon menambah pengalaman audio yang mengasyikkan. Pembantu AI SUV yang menampilkan AI generatif menyediakan interaksi bahasa semula jadi dan menyokong perancangan perjalanan, hiburan, dan carian maklumat.

Kempen global Kia untuk EV3, ‘a moving power’, menekankan komitmen syarikat terhadap inovasi dan kemampanan. Kia EV3 akan dilancarkan di Korea Selatan pada Julai 2024, diikuti dengan pelancaran di Eropah pada Q2 tahun ini, dengan rancangan untuk berkembang ke negara lain selepas itu.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan