Piston.my

Pengganti Lamborghini Huracan Akan Dilengkapi dengan Enjin V8 Twin-Turbo Hibrid

Lamborghini 634, yang merupakan pengganti Huracan dengan nama kod, siap untuk menyertai barisan Kenderaan Elektrik Berprestasi Tinggi (HPEV) dengan sistem hibrid yang kuat. Ia akan dilengkapi dengan enjin V8 turbo berkembar dan tiga motor elektrik, bersama dengan kotak gear klac baru-baru ini yang diperkenalkan pada Lamborghini Revuelto. Konfigurasi ini telah dioptimumkan untuk model baharu ini dan menjanjikan output maksimum yang melebihi 887hp.

Enjin baru ini menandakan komitmen Lamborghini untuk prestasi dan pengalaman pemandu yang mengasyikkan. V8 turbo berkembar ini menawarkan kuasa maksimum 788hp antara 9,000 dan 9,750rpm, dengan garis merah pada 10,000rpm. Ia juga menghasilkan tork maksimum 730Nm antara 4,000 dan 7,000rpm.

Sistem elektrik belakang yang khas untuk Lamborghini 634 diletakkan di antara enjin dan kotak gear dan memberikan tork dan kuasa tambahan. Ia menawarkan tork puncak 300Nm dan 147hp pada 3,500 rpm sambil mempertahankan dimensi padat dan berat yang rendah.

Salah satu aspek penting dalam reka bentuk enjin ini adalah profil bunyi yang disusun khas untuk memberikan pengalaman pemandu yang memuaskan. Ciri-ciri V8 baharu ini mencapai puncaknya pada putaran tinggi, dengan kelantangan dan frekuensi yang menarik, serta getaran yang menyenangkan.

Lamborghini 634 dijadualkan untuk dilancarkan pada tahun 2024 sebagai sebahagian daripada program ‘Direzione Cor Tauri’ yang mendorong Lamborghini ke arah elektrifikasi progresif. Perjalanan ini dimulai dengan penampilan pertama Revuelto pada 2023 dan akan berlanjut dengan pelancaran Urus SE pada April 2024.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan