Piston.my

Honda Berpotensi Untuk Kembali Ke Le Mans 2025

Potensi kembalinya Honda ke Le Mans semakin mendapat momentum pada kadar yang mengagumkan. Dalam masa hanya setahun, kedua-dua IMSA (International Motor Sports Association) dan WEC (World Endurance Championship) telah menyelaraskan peraturan mereka, membolehkan pengeluar automotif untuk menyertai kelas GTP (Grand Touring Prototypes) dan Hypercar. Pembangunan ini menyaksikan pemain utama seperti Cadillac dan Porsche bersaing secara global pada tahun 2023, satu tren yang diikuti oleh BMW dan Lamborghini tahun ini. Penggabungan aktiviti perlumbaan Honda dan Acura baru-baru ini meletakkan jenama ini untuk persaingan antarabangsa, walaupun penyertaan Le Mans pada tahun 2024 telah dikecualikan.

Melihat ke hadapan pada tahun 2025, Presiden HRC (Honda Racing Corporation) US, David Salters, menyatakan keyakinan yang berhati-hati, menekankan keperluan untuk keadaan yang menggalakkan. Berbicara di Rolex 24 tahun ini, Salters memberi penghargaan kepada pasukan di HRC dan Oreca kerana mencipta kereta IMSA yang hebat, menyatakan minat Honda dalam Le Mans sambil memantau persaingan.

Penggabungan HPD (Honda Performance Development) dan HRC pada Januari 2024 menandakan pergeseran penting dalam strategi perlumbaan Honda, beralih dari pendekatan yang berpusat di Amerika Utara kepada pendekatan global. Salters mengakui daya tarikan Le Mans dan WEC, memuji IMSA, ACO, dan WEC atas usaha mereka dalam tahun pertama perubahan peraturan. Walau bagaimanapun, beliau menekankan kepentingan pembangunan berterusan dan memastikan penyertaan Honda selaras dengan objektif perniagaan.

Apabila ditanya mengenai kemungkinan melibatkan diri di Le Mans menjelang akhir musim IMSA 2024, Salters memberikan petanda positif, menyatakan, “Ya.”

Aktiviti terkini Honda dalam pelbagai siri perlumbaan, termasuk Formula 1, IndyCar, IMSA, MotoGP, Supercross, dan Super GT, menunjukkan komitmen yang kukuh terhadap sukan permotoran. Pengumuman pada Mei 2023 mengenai pembekalan enjin F1 kepada Aston Martin mulai tahun 2026 lebih menekankan dedikasi Honda.

Dengan grid Le Mans bersiap sedia untuk barisan kilang yang belum pernah terjadi sebelumnya dalam kategori teratasnya, yang menampilkan Alpine, BMW, Cadillac, Ferrari, Lamborghini, Peugeot, Porsche, dan Toyota, prospek Honda menyertai pertarungan pada tahun 2025 menambah dimensi menarik kepada landskap persaingan.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan