Piston.my

Continental Akan Mengurangkan Tenaga Kerjanya Sebanyak 7,150 Pekerja

Continental, sebuah pembekal utama automotif dari Jerman, telah mengumumkan rancangan untuk mengurangkan tenaga kerjanya sebanyak 7,150 pekerja di seluruh dunia menjelang tahun 2025. Keputusan ini diambil sebagai tindak balas terhadap permintaan pengguna yang berubah, terutamanya ke arah kenderaan elektrik.

Pemotongan pekerjaan akan memberi kesan kepada pelbagai bahagian syarikat, dengan 1,750 jawatan akan dipotong dari bidang penyelidikan dan pembangunan, manakala 5,400 pemotongan pekerjaan yang lain adalah sebahagian daripada program pemotongan kos yang telah diumumkan sebelum ini.

Philipp von Hirschheydt, ketua automotif Continental, menekankan bahawa penstrukturan ini bertujuan untuk memberi keutamaan kepada pelaburan dalam teknologi masa depan untuk kenderaan yang ditakrifkan oleh perisian. Beliau juga menyatakan komitmen syarikat untuk menyokong pekerja yang terjejas dengan mencari penyelesaian yang sesuai.

Keputusan Continental mencerminkan cabaran yang lebih luas yang dihadapi oleh sektor pembuatan Jerman yang berorientasikan eksport, yang sedang mengalami perlambatan pertumbuhan global dan bergelut dengan inflasi yang tinggi. Syarikat-syarikat Jerman lain, termasuk Bosch dan Miele, juga baru-baru ini mengumumkan pemotongan pekerjaan yang ketara.

Perangkaan ekonomi bagi Jerman masih tidak pasti, dengan kerajaan dijangka untuk menurunkan jangkaan pertumbuhan ke hanya 0.2%. Timbalan Canselor Jerman dan Menteri Ekonomi Robert Habeck menggambarkan situasi ekonomi semasa sebagai “sangat buruk” dan menekankan keperluan untuk meningkatkan pelaburan untuk merangsang pertumbuhan ekonomi.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan