Piston.my

BMW Group Memperluaskan Pembuatan di Thailand dengan Kilang Pemasangan Bateri

BMW, bersama dengan kerajaan Thailand dan duta besar Jerman untuk Thailand, telah memulakan pembinaan sebuah kilang untuk menghasilkan bateri khas untuk kereta elektrik. Kilang ini akan membantu BMW menghasilkan kereta elektrik di Thailand bermula dari separuh kedua tahun 2025.

Kilang bateri baru ini akan meliputi kawasan seluas 4,000 meter persegi dan akan menjadi sebahagian daripada operasi BMW di Thailand. Ia akan mengambil bahagian bateri dari tempat lain dan mengumpulkannya untuk membuat bateri besar untuk kereta elektrik. BMW membelanjakan banyak wang, kira-kira 1.6 bilion baht (sekitar RM211,153,426), untuk projek ini, dengan kebanyakan wang digunakan untuk mendapatkan peralatan terbaik.

Sejak tahun 2019, BMW telah menghasilkan bateri serupa di Thailand untuk kereta yang menggunakan elektrik dan gas. Kilang mereka di Rayong menghasilkan banyak kenderaan BMW, Mini, dan BMW Motorrad untuk Thailand dan pasaran lain di sekitarnya. Pada tahun 2023, mereka menghasilkan lebih dari 12,000 kereta dan hampir 11,000 motosikal di sana.

BMW akan melatih pekerjanya dengan baik untuk memastikan mereka boleh mengendalikan tugas-tugas baru tersebut. Mereka juga bekerjasama dengan UNICEF di Thailand untuk membantu golongan muda mendapat pekerjaan yang berkaitan dengan sains, teknologi, kejuruteraan, dan matematik (STEM). Ini menunjukkan BMW ingin membantu pertumbuhan ekonomi Thailand sambil juga bergerak ke arah cara pengangkutan yang lebih mesra alam.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan