Piston.my

Pakar Pengangkutan Menyokong Perkhidmatan Membaiki Kenderaan di Pusat Pemeriksaan

Perunding pengangkutan Wan Agyl Wan Hassan percaya bahawa Pembekal Perkhidmatan Pemeriksaan Kenderaan (VISP) harus dibenarkan menawarkan perkhidmatan pembaikan untuk kenderaan yang dibawa ke pusat mereka, menurut laporan NST. Beliau memuji garis panduan Kementerian Pengangkutan untuk VISP yang berpotensi tetapi menekankan kepentingan membenarkan kerja pembaikan di pusat-pusat ini menjimatkan masa dan kesulitan pemilik kenderaan.

Berdasarkan pengalamannya di United Kingdom, Wan Agyl menegaskan bahawa pemilik kenderaan di sana menjalani pemeriksaan tahunan sebelum memperbaharui cukai jalan dan insurans. Di UK, pusat pemeriksaan menyediakan senarai semak pembaikan, menjadikan proses lebih mudah untuk pemilik kenderaan.

Wan Agyl mencadangkan Malaysia boleh menggunakan pendekatan yang sama, secara beransur-ansur membenarkan VISP menawarkan pilihan pembaikan selepas memberi tumpuan kepada pemeriksaan pada mulanya. Dia menggariskan keperluan untuk audit yang betul, pemantauan yang ketat, dan hukuman berat untuk mengelakkan penyalahgunaan apabila pemeriksaan dan kerja pembaikan dilakukan bersama-sama.

Menamatkan monopoli Puspakom terhadap pemeriksaan kenderaan dipandang positif oleh Wan Agyl, kerana ia memusnahkan pasaran dan memperkenalkan persaingan, yang menguntungkan pemilik kenderaan. Dia menyatakan isu seperti kesesakan di pusat Puspakom, terutamanya bagi pengendali pengangkutan awam, yang boleh ditangani dengan menawarkan perkhidmatan pemeriksaan alternatif.

Seorang lagi pakar pengangkutan, Rosli Azad Khan, menekankan bahawa syarikat yang memasuki pasaran VISP harus mengutamakan keselamatan kenderaan dan kelayakan jalan raya berbanding keuntungan. Dia menekankan kepentingan menyelenggara semua kenderaan komersial dengan betul.

Walaupun garis panduan untuk VISP baharu adalah ketat, dengan keperluan modal yang besar, Rosli menjelaskan bahawa ini adalah perlu untuk memastikan hanya pemain yang serius memasuki pasaran. Dia mengakui persaingan daripada VISP baharu akan wujud bersama Puspakom, kerana kontrak kedua itu akan dilanjutkan selama 15 tahun mulai 1 September 2024.

Secara keseluruhannya, memperkenalkan persaingan dalam pasaran pemeriksaan kenderaan dilihat sebagai langkah positif untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan dan kecekapan pemilik kenderaan di Malaysia.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan