Piston.my

BYD Seal U untuk Masuk ke Pasaran Malaysia?

Terdapat spekulasi mengenai kemungkinan kemasukan BYD Seal U ke dalam pasaran automotif Malaysia. Seal U, yang digemari kerana gabungan teknologi termaju, dalaman yang luas dan teknologi canggih, telah menangkap perhatian pemandu Malaysia yang mencari pilihan pengangkutan yang mampan.

Menambahkan lagi jangkaan ialah kehadiran model BYD Seal AWD dan RWD yang sudahpun menjadi tumpuan di Malaysia, meletakkan asas untuk ketibaan Seal U yang tidak lama lagi.

Kini tersedia di Eropah, BYD Seal U menawarkan dua varian: Comfort dan Design. Seal U mempunyai lampu depan berbentuk U berkembar dengan kelompok cahaya untuk keterlihatan yang dipertingkatkan, manakala bahagian belakangnya mempamerkan lampu belakang berterusan dengan corak matriks titisan air.

Dari segi dimensi, Seal U berdiri 4,785mm panjang, 1,890mm lebar, dan 1,668mm tinggi, dengan jarak roda 2,765mm, sedikit lebih besar daripada Atto 3. Seal U menunggang pada roda aerodinamik 19-inci yang kononnya membantu meningkatkan jarak pemanduan.

Di dalam, Seal U mempersembahkan dalaman yang futuristik, menampilkan konsol tengah floating dan ruang penyimpanan dua lapisan. Skrin sentuh boleh putar yang besar berfungsi sebagai hab kawalan pusat untuk ketersambungan dan infotainmen, dilengkapi dengan teknologi head-up display untuk maklumat penting.

Dengan GPS sebagai standard dan pelbagai app, termasuk Android Auto dan Apple CarPlay, sistem sambungan 4G BYD Seal U menyediakan pengalaman pemanduan ultra-pintar dengan infotainmen moden dan kawalan suara. Ia juga termasuk peningkatan melalui udara (OTA).

Dari segi kargo, Seal U menawarkan 552 liter kapasiti tapi boleh dikembangkan kepada 1,440 liter dengan tempat duduk belakang dilipat ke bawah.

Pengecasan adalah pantas, dengan pengecasan DC 140 kW membolehkan 30% hingga 80% State of Charge dalam masa 28 minit sahaja. Varian Comfort menempatkan bateri 71.8 kWj dan menyediakan jarak sehingga 420km, manakala varian Design mempunyai bateri 87 kWj, menawarkan jarak sehingga 500km.

BYD Blade bateri lithium iron phosphate kuasa kedua-dua varian. Jumlah keluaran kuasa ialah 217PS dan tork 330Nm dengan kelajuan tertinggi 175km/j dan kuasa dihantar ke roda hadapan.

Dari segi keselamatan, Seal U mempunyai penarafan Euro NCAP lima bintang dan menampilkan pelbagai ciri keselamatan aktif dan pasif yang penting untuk keluarga, termasuk markah tertinggi dalam pelbagai ujian impak dan penilaian pemasangan tempat duduk kanak-kanak.

Walaupun BYD Seal menyaingi Tesla Model 3, BYD Seal U pula menentang Tesla Model Y, yang berharga dari RM199,000 hingga RM288,000. BYD perlu bijak tentang harga mereka, tetapi berdasarkan strategi harganya sejak akhir-akhir ini, BYD Malaysia mungkin tidak terlalu mengambil berat tentang Tesla.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan